fbpx
Mestnik
(Foto: Pravljična.si)
Aktualno Narava & zdravje Novice

NIJZ objavil zdravstveno stanje zob in ustne votline učencev 1. in 7. razreda v novomeški zdravstveni regiji

Stanje zob in ustne votline je odvisno od različnih bioloških in socialnih dejavnikov, ocenjujejo zdravstveni izvajalci mladinskega zobozdravstva.

NJIZ OE Novo mesto in Zdravstveni dom Novo mesto so pripravili poročilo o zdravstvenem stanju zob in ustne votline učencev od 6. do 12. leta za šolsko leto 2018/2019. Podatke so pridobili od izvajalcev, ki so skupaj pregledali 2.425 otrok. Ugotavljajo da je delež otrok v 1. razredu, ki so brez okvarjenih zob okoli 87 %, medtem ko je v 7. razredu situacija precej precej slabša – kar dobra polovica pregledanih otrok imajo karies, ekstrakcijo, plombe.

Poleg motivacije otrok je potrebno vključiti tudi starše in zobozdravstvene izvajalce. Zaželeno je, da starši še vedno nadzirajo umivanje zob pri svojih otrocih. S tem ne mislijo, da jim oni umivajo zobe, temveč, da jih spodbujajo in opominjajo ter stremijo k uporabi fluoridnih zobnih past. (Povzeto po Nacionalni inštitut za javno zdravje)

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih