fbpx
Mestnik
dav
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Ostalo Zanimivosti & Zabava

Noč čarovnic

Noč čarovnic navadno povezujemo z ameriškim praznovanjem, v resnici pa gre za stari keltski običaj. Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih 31. oktobra, mrtvi vstajajo iz svojih grobov in ponovno pridejo na Zemljo. Ljudje so bili prestrašeni zato so se skrivali za maskami. Na pragih svojih hiš so nekateri nastavljali hrano za mrtve. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir ter vanje vstavili gorečo svečo, da bi pregnali grešne duše, dobrim pa pokazala pot do njihovih hiš. Najprej je bil praznik noč čarovnic poganski praznik, nato pa ga je krščanska cerkev poimenovala na dan vseh svetnikov. Od 8. stoletja dalje so ga imenovali »All Hallows Eve« ali kot pravimo danes »Halloween«.

Izrezovanje buč

Buča je postala najprej popularna v Ameriki, in sicer v 16. stoletju. Danes jo v angleško govorečem svetu imenujejo Jack-o’-lantern- glavni simbol praznika.

Običaj izrezovanja buč izhaja iz irske legende o kovaču Jacku, znanem po svoji domišljavosti in skopušnosti. Ena od teh zgodb pravi, da je pretental vraga tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel tako, da se je spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo. Prebrisani kovač pa je kovanec vtaknil v svoj žep, v katerem je imel križ, zaradi katerega se vrag ni mogel spremeniti nazaj. Ko je vrag Jacku obljubil, da 10 let ne bo izterjal njegove duše, ga je izvlekel iz žepa. Po desetih letih je vraga ponovno prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko iz stebla, a v trenutku, ko se je vrag spremenil v steblo z jabolkom, je nanj narisal križ. Tako se vrag ponovno ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, zaradi svojega grešnega življenja ni bil sprejet v Raj, a na vratih v Pekel ga je pričakal vrag in poslal nazaj v mrak. Pomagal mu je tako, da mu je dal žerjavico oglja. Jack je imel v žepu repo, katero je izdolbel, in vanjo vstavil žerjavico. Od takrat naprej Jack, ki nikoli več ni našel poti domov, tava naokoli z izdolbljeno repo v mraku. Tako je Jack O’Lantern (Jack Luč) postal simbol duše, ki je prekleta in tava med svetovi.In še danes za noč čarovnic izdolbemo buče, da bi pregnali zle duhove.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih