fbpx
Mestnik
Vir fotografije:Mariborinfo.com
Aktualno Dogodki Kronika in policijska poročila

Hudo poškodovan kolesar

29. 10. ob 5.35 se je zgodila prometna nesreča v Brežicah. Po prvih ugotovitvah policistov PPP Novo mesto je 53-letni voznik osebnega avtomobila ob prehitevanju trčil v 40-letnega kolesarja. Kolesar, ki med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade, je hudo poškodovan obležal ob cesti,šest metrov od kraja trčenja. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišico, okoliščine nesreče pa policisti še preverjajo.

Kolesarji in pešci – poskrbite, da vas bodo vozniki pravočasno opazili

Vse udeležence v cestnem promet opozarjamo na previdnost. Pešci in kolesarji so v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v cestne mprometu. Temni del dneva je daljši, vidljivost slabša, pogostejše so tudi megla in padavine, ceste pa zaradi vremenskih razmer splozke. Kolesarji najposkrbijo za svojo vidnost in poskušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Uporaba predpisanih luči na kolesu je obvezna ponočiin ob zmanjšani vidljivosti (megla, močan dež, sneženje ipd). Kolesar bo šebolje poskrbel za vidnost s svetlimi in odsevnimi oblačili ter dodanimidodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami, odsevnimi trakovi in podobno. Takokot vozniki motornih vozil tudi kolesar med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, torej ne slušalk, ne mobitela, tudi ne pustnih mask in podobnega.Policisti ugotavljamo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji približno četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila inuporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Opozarjamo tudi na nepravilnosti pešcev, ki zunaj naselij, kjer ni pločnikov, hodijo po desni v smeri hoje,torej za pešce napačni strani ceste. S tem dodatno ogrožajo svojo varnost,saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasnega odziva in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajoslušalke za telefon ali telefonirajo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih