fbpx
Mestnik
Foto: Tomislav Urh.
Aktualno Društva Novice Zanimivosti & Zabava

Noč knjige v novomeški knjižnici

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob svetovnem dnevu knjige vzpostavljajo nov zagovorniški projekt Knjižničar za en dan, katerega prvi gost bo Mitja Sadek iz novomeške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Hkrati vabijo na pogovorni večer z Bronjo Žakelj in predstavo za otroke Ibotity – Madagaskar v pravljici, glasbi in kulturi.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob svetovnem dnevu knjige (23. 4.) vzpostavljajo zagovorniški projekt Knjižničar za en dan, v sklopu katerega bodo znane osebnosti obiskovalce popeljale po njim ljubih kotičkih knjižnice in jim predstavile svoj izbor dobrega branja. Kot prvi jih bo danes, 21. aprila 2022, ob 18. uri obiskal zgodovinar, arhivist, latinist in publicist Mitja Sadek iz Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Enota za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto. Znano je že, da bodo v nadaljevanju v projektu sodelovali tudi Klavdija Kotar, dr. Milček Komelj, Dijana Matković in Nejc Gazvoda.

Isti dan ob 19. uri bo gostja pogovornega večera v novomeški knjižnici Bronja Žakelj. Predstavila bo svoj literarni prvenec Belo se pere na devetdeset, ki se je s svojo iskrenostjo globoko dotaknil številnih bralcev. V avtobiografski zgodbi, ki se odvija v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter med drugim obravnava odraščanje v Jugoslaviji in spopadanje z rakom, namreč marsikateri bralec najde tudi del sebe. Roman je med drugim prejel nagrado kresnik, pod režisersko taktirko Marka Naberšnika pa bo zgodba kmalu upodobljena tudi na filmskem platnu.

Na predvečer Noči knjige, v petek, 22. aprila 2022, ob 17. uri, pa vabijo v knjižnico mlade bralce na predstavo Ibotity ali kdo je najmočnejši v izvedbi Malale Tine Rakoto Serban iz društva DREVO sozvočja. Ob predstavi bodo otroci spoznali Madagaskar v pravljici, glasbi in kulturi, preizkusili pa se bodo lahko tudi v igranju tradicionalnih inštrumentov z Madagaskarja. Hkrati predstava vabi k razmisleku o pozitivnih vrednotah ter pomenu ponovne vzpostavitve sobivanja tako med ljudmi kot tudi med ljudmi in naravo. Z izvedbo predstave na svetovni dan Zemlje (22. 4.) bodo hkrati omogočili tudi zasaditev 50 dreves na Madagaskarju.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih