fbpx
Mestnik
Aktualno Avto-moto Dogodki Gospodarstvo Novice

Nov zakon o davku na motorna vozila

Od 1.1.2021 je začel veljati nov Zakon o davku na motorna vozila (Ur.l. RS št. 200/2020 – ZDMV-1), ki je korenito spremenil način obdavčitve motornih vozil.

Najpomembnejša je novost obdavčitve glede na izpust CO2 in emisijski standard Euro in ne več glede na vrednost vozila. Spremenila, pa se je tudi sama metodologija merjenja izpustov CO2, in sicer se nova meritev opravlja po metodi WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure oz.  globalno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila) in ne več po metodi NEDC (New European Driving Cycle).

Pomembnejša novost je tudi, da ni več dodatnega davka na motorna vozila ali t.i. davka na »luksuz« v višini 8% in več, za vsa motorna vozila nad 2500 ccm in 5% za motorna kolesa nad 1000 ccm.

Z novim zakonom so obdavčena nova in rabljena osebna vozila, ki so dana prvič v promet v RS.

Novo motorno vozilo« je motorno vozilo, ki v trenutku opravljenega prometa motornih vozil še ni bilo registrirano v RS, drugi državi članici ali tretji državi. Šteje se, da motorno vozilo še ni bilo registrirano, če je bilo prvič registrirano z registrskimi tablicami za namene uvoza ali pridobitve v Republiko Slovenijo, vendar za največ 30 dni.

 Rabljeno motorno vozilo« je vsako drugo motorno vozilo, ki ni novo motorno vozilo in motorno vozilo, vneseno iz druge države članice ali uvoženo iz tretje države, ki v trenutku opravljenega prometa motornih vozil iz 6. člena tega zakona še ni bilo registrirano v drugi državi članici ali tretji državi, ker registracija po predpisih države, iz katere je vozilo vneseno ali uvoženo, ni potrebna in se to vozilo prvič registrira v Republiki Sloveniji.

Razlika pri obdavčitvi je ta, da se pri rabljenih vozilih upošteva padec vrednosti glede na starost.

Zavezanci za plačilo davka so naslednji:

1.) oseba, ki pridobi motorno vozilo iz druge države članice

2.) uvoznik motornega vozila

3.) oseba, ki vnese motorno vozilo iz druge države članice zaradi prenosa prebivališča

4.) proizvajalec motornega vozila, namenjenega za registracijo na ozemlju RS

5) oseba, ki predela motorno vozilo v vozilo, ki je predmet obdavčitve, in za katerega v RS še ni bil plačan DMV

DMV se ne plačuje od motornih vozil brez izpusta CO2 (npr. električnih) in vozil, katerih moč motorja ne presega 4 kw niti ne presegajo največje hitrosti 25 km/h.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih