fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Novice posreduje že 40 let

Pred natanko 40 leti je takratna Radiotelevizija (RTV) Ljubljana začela oddajati teletekst, ki ga je bilo že junija leta 1995 mogoče spremljati tudi na medmrežju. S tem je postal za nizozemskim in singapurskim tretji teletekst na svetovnem spletu, ob obletnici poroča spletni portal MMC Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

T. i. vertikalni zatemnitveni interval, neuporabljen prostor za prenos slike v analognem televizijskem signalu, so za oddajanje teleteksta prvi izkoristili na britanski televiziji BBC leta 1974. Deset let pozneje, 7. maja 1984, pa so teletekst lahko prvič spremljali tudi televizijski gledalci v Sloveniji.

Teletekst je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo in naznanjal transformacijo produkcije, posredovanja in sprejemanja novic. Slovenija je teletekst dobila istega leta kot Italija, Švica in Norveška.

Podjetje Gorenje in RTV Ljubljana sta pri razvoju teleteksta začela sodelovati že leta 1982. Najprej je bilo predvideno, da bi teletekst začeli oddajati leta 1983, a se je nato vse skupaj zaradi vrste organizacijskih, prostorskih, finančnih in tudi kadrovskih težav nekoliko zavleklo. Vodja skupine za razvoj teleteksta v Gorenju je bil inženir Marjan Borovšak, na RTV Ljubljana pa sta pomembno vlogo imela inženirja Jože Vesel in Lojze Željko, je poročal MMC RTVS.

Teletekst je bilo že junija 1995 mogoče spremljati tudi na medmrežju, na mobilnih telefonih pa smo lahko s pomočjo tehnologije WAP njegove novice prvič brali leta 2000. Iz uredništva teleteksta se je leta 2002 razvil Multimedijski center RTVS. Kljub množici sodobnih komunikacijskih kanalov ostaja tudi med slovenskimi gledalci zelo priljubljen.

Pred desetimi leti je ob 30-letnici raziskava pokazala, da teletekst uporablja skoraj 60 odstotkov Slovencev, starih med 10 in 75 let, skoraj petina Slovencev, natančneje 18,8 odstotka, pa ga je takrat uporabljalo vsak dan, še poroča portal.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih