fbpx
Mestnik
Aktualno

Novo mesto dobilo poslovni inkubator UrbaNMakerspace

 Novomeška občina in Razvojni center Novo mesto sta v prostorih poslovnega centra na Novem trgu danes odprla urbani poslovni inkubator UrbaNMakerspace. Namenjen je izobraževanju in razvoju s področja robotike in tehnologij pametnih mest.

Naložba je stala nekaj manj kot 740.000 evrov. Občina je zanjo dobila dobrih 350.000 evrov evropske denarne podpore. Država je prispevala nekaj več kot 118.000 evrov. Preostanek v znesku nekaj manj kot 270.000 evrov pa je pokrila Mestna občina Novo mesto, je ob odprtju navedel župan Gregor Macedoni.

UrbaNMakerspace vključuje skupnostno delavnico in poslovne prostore, ki bodo omogočali razvoj mladim inovativnim podjetjem, je dodal župan. Po občinskih podatkih UrbaNMakerspace obsega skupnostno delavnico s sodobno opremo za poučevanje in razvoj avtomatizacije z roboti Dobot ter osnovno senzorično in infrastrukturno opremo za razvoj tehnologij pametnih mest.

Poleg tega je na voljo še pet ločenih poslovnih prostorov, namenjenih podjetjem in razvojnim projektom. Skupnostna delavnica je predvidena kot testno okolje, v katerem lahko posamezniki, dijaki ali organizacije preizkusijo teoretične koncepte v varnem praktičnem okolju z možnostjo povratnih informacij izkušenih mentorjev.

Razvojnikom bodo omogočili tudi uporabo opreme za razvoj tehnologij pametnega mesta oz. t. i. interneta stvari, kot so različni senzorji za vlago, kakovost zraka in energetske sisteme ter spremljajočo tehnološko infrastrukturo. Med drugim že vzpostavljeno in prosto dostopno LoraWAN omrežje ter strežniško infrastrukturo.

Gre za skupaj 250 kvadratnih metrov prostorov, ki so jih prenovili in ustrezno opremili. Ta mestni inkubator sicer namenjajo več uporabniškim skupinam. Prvenstveno inovativnim podjetjem, razvojnim skupinam ali posameznikom, ki želijo uresničiti razvojne zamisli s področij robotike ali drugih sodobnih tehnologij, so pojasnili.

Zanje bodo še letos objavili razpis za sodelovanje. Sicer pa želijo na Novomeškem vnesti še več izobraževalnih vsebin s področja robotike, pri čemer je njihov glavni cilj privabiti mlajše prebivalce, šolarje in dijake, ter jih vpeljati v svet visoke tehnologije.

Omenjene prostore so danes predali Razvojnemu centru Novo mesto, so še navedli na novomeški občini.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih