fbpx
Mestnik
Aktualno

PU Novo mesto: V lanskem letu umrli dve peški

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 67 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 212 klicev. Obravnavali so deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil in avtodom kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vloma in tatvin. Zaradi nasilja v družini so trem nasilnežem izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe in nedovoljenih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V kraju Osojnik na območju Semiča je okoli 7. ure nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev, vstopil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

Med 6. in 15.30 je v kraju Zabukovje na območju Šentruperta nekdo vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomom.

Na parkirnem prostoru na Trdinovi ulici v Novem mestu je nekdo izkoristil nepazljivost lastnika, ki je na vozilu pustil odprto okno in iz notranjosti odtujil torbico z dokumenti in denarnico z gotovino. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 800 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapca in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo

Okoli 15.30 so policisti na območju Čateža ob Savi kontrolirali voznika osebnega avtomobila moldavskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 23 letni državljan Moldavije in prav tako 23-letni sopotnik iz Moldavije v vozilu prevažata štiri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljanoma Moldavije so odvzeli prostost, ju pridržali in zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Rigonce, Obrežje, Sela pri Dobovi, Brežice, Jereslavec, Bukošek, Ribnica, Brežice) izsledili in prijeli 44 državljanov Afganistana, 22 državljanov Bangladeša, 15 državljanov Pakistana, pet državljanov Šrilanke, štiri državljane Indije, štiri državljane Rusije, štiri državljane Nepala, štiri državljane Maroka, tri državljane Turčije in državljana Alžirije in na območju PP Metlika (Rakovec) štiri državljane Irana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Preventivna akcija za večjo varnost pešcev

Vse do konca tedna policisti izvajajo nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden. Med akcijo preverjamo ravnanja tako pešcev kot voznikov. V zadnjih desetih letih je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah življenje izgubilo 12 pešcev. V lanskem letu sta umrli dve peški, letos pa med najranljivejši udeleženci v prometu nismo obravnavali smrtnih žrtev.

Pešce policisti pozivajo, naj poskrbijo za lastno varnost, prav tako pa naj bodo vozniki pozorni na pešce, prilagodijo hitrost vožnje in pešcem odstopijo prednost.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih