fbpx
Mestnik
javni prevoz
Foto: Občina Novo mesto.
Dogodki Aktualno Novice Občina

Novo mesto: Javni potniški promet prešel na poletni vozni red, razbremenitev najemnin, mestnih igral še ne bodo zapirali

Župani mestnih občin so na videokonferenčni seji Skupščine ZMOS, katerega predsednik je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, uskladili enotno ukrepanje v času ponovno razglašene epidemije. Občane pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Obratovanje vrtcev

Vsi starši, ki morajo biti nujno na svojih delovnih mestih lahko otroke pripeljejo v vrtec.Župan poziva ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, da otroke ne vozijo v vrtec.

Javni potniški promet

Javni potniški promet bo prešel na poletni vozni red. Mestne občine od države pričakujejo, da bo povrnila stroške, ki so nastali spomladi in ki bodo nastali v prihajajočem času zaradi omejitve delovanja potniškega prometa

Razbremenitev plačila najemnin za najem poslovnih prostorov,zemljišč in gostinskih teras

Mestne občine bodo enako, kot so to storile v prvem valu epidemije, za obdobje od razglasitve epidemije pa do 30. novembra 2020 razbremenile plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras tiste najemnike, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na podlagi vladnih odlokov.

Na pokopališčih ne bodo organizirane aktivnosti ob dnevu spomina na mrtve

V zvezi z dnevom spomina na mrtve so si bili župani enotni, da na pokopališčih ne bo organiziranih aktivnosti. Polaganje vencev bodo župani izvedli z upoštevanjem omejitve zbiranja na največ šest ljudi, tj. brez spremljajočih prireditev. Občane se poziva, da obiske grobov opravijo že v naslednjih dneh oziroma naslednjem tednu, v izogib ustvarjanju gneče med prazniki.

Prehrana za socialno ogrožene učence

Župani so opozorili tudi na socialne posledice epidemije. V primeru daljšega zaprtja osnovnih šol mestne občine kot njihove ustanoviteljice pričakujejo, da bodo te zagotavljale prehrano za vse upravičence do subvencioniranih šolskih kosil, same pa bodo priskočile na pomoč z organizacijo načina prevzema ali dostave hrane. Od države se hkrati pričakuje, da bo tudi v času morebitnega daljšega zaprtja šol pokrivala strošek šolske prehrane socialno ranljivim učencem. 

Mestnih igrišč in igral še ne bodo zapirali

Mestne občine opažajo, da se je obisk mestnih igrišč in igral že zmanjšal, zato župani za sedaj še ne načrtujejo njihovega splošnega zaprtja. V primerih, če bo prihajalo do večjih kršitev omejitve zbiranja na igriščih, bodo mestne občine temu primerno ukrepale.

K.N.

V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet (JPP) prešel na poletni vozni red. Hkrati mestne občine od države pričakujejo, da bo povrnila stroške, ki so nastali spomladi in ki bodo nastali v prihajajočem času zaradi omejitve delovanja JP.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih