fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice Občina

Novo mesto najbolj razvita občina med mestnimi občinami

Na ministrstvu za finance so na podlagi desetih kazalcev izračunali koeficient razvitosti občin za leti 2020 in 2021, pri čemer se je Mestna občina Novo mesto uvrstila na skupno četrto mesto, ki si ga deli z občinama Horjul in Cerklje na Gorenjskem. Uvrstitev Novega mesta je tudi najboljša uvrstitev med mestnimi občinami.

Za televizijo Vaš kanal je župan Gregor Macedoni povedal, da so pri tem zasluženi vsi v lokalni skupnosti, ki ustvarjajo uspešne zgodbe v okolju, kjer je razvito gospodarstvo, še posebej izrazita je izvozno usmerjena panoga. Kot pravi je posledično tudi Novo mesto primerno za kakovostno bivanje in delo.

Na ministrstvu pri izračuni koeficientov upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine. Ti kazalniki so stopnja registrirane brezposelnosti, število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine, delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo in podobno. Koeficient razvitosti je tudi merilo za sofinanciranje naložb občin iz državnega proračuna, kar pomeni, da bolj, kot je občina razvita, manjši delež finančnih sredstev bo občini namenila država.

Najbolj razvita občina je Trzin, Novo mesto že nekaj let v ospredju

Novo mesto se je tudi med obdobju 2018-2019 uvrstil v najbolj razvito občino med mestnimi občinami. Letošnji koeficient znaša 1,27, posledično pa je tudi višji odstotek sofinanciranja občine od preteklega obdobja, in sicer bo obseg sofinanciranja investicij iz državnega proračuna 60 odstoten, medtem kot je bil v obdobju 2018-2019 50 odstoten.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih