fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Novo mesto v nedeljo brez okužb

Včeraj je bilo opravljenih 1310 PCR testov in na novo potjrenih 147 okužb s koronavirusom. Delež tako znaša 11,2 odstotka. Trenutno 7- dnevno povprečje znaša 606, število hospitaliziranih pa znaša 508.

Pogoj za rumeno fazo: 7-dnevno povprečje pod 600, število hospitaliziranih pod 500.

Okužbe v JV regiji:
  • Kočevje: 3
  • Šentjernej: 1
  • Kostel: 1

Stanje v novomeški bolnišnici

V novomeški bolnišnici imajo trenutno hospitaliziranih 33 covid bolnikov, 9 jih potrebuje intenzivno nego. Na novo so sprejeli 4 bolnike, 2 pa sta umrla.

EMA bedi nad neželenimi učinki vseh cepiv

Na novinarski konferenci je Bojana Beović dejala, da je po priporočilih evropske agencije za zdravila (EMA) cepivo Astra Zenece možno uporabljati tako, da se da drugi odmerek po 4-12 tednih, saj so kasnejše raziskave pokazale, da je cepljenje s tem cepivom bolj učinkovito, če oseba dobi drugi odmerek po 12 tednih, kot če bi ga dobila pred 6 tedni.

Cepivo pa je kot navaja tudi EMA zelo učinkovito tudi po prvem odmerku in da zaščita nastopi že 3 tedne po prvem odmerku in ostaja enako dobra vsaj 3 mesece vse do drugega odmerka.

Trenutno po objavah v tujih medijih posebno analizirajo okvare živčevja po cepljenju s cepivom AstraZeneca, in vnetje srca po cepljenju s cepivom Pfizer. Pri okvarah živčevja gre za neželene učinke, ki jih poznamo tudi pri drugih cepivih, so pa ti dogodki izjemno, izjemno redki.

V Sloveniji je ta trenutek na voljo še 48.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju in juniju je načrtovana dobava skupno blizu 500.000 odmerkov, ampak zagotovljenih je 96.000 odmerkov.

Zelenega digitalnega potrdila še ni

“T.i. zelenega digitalnega potrdila ali evropskega cepilnega potnega lista še ni, upamo lahko, da bo te strokovne utemeljitve upoštevala tudi politika na evropski ravni, ni pa nujno,” je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Se pa Slovenija o tem že dogovarja z nekaterimi sosednjimi državami, da bo upoštevano eno cepljenje in bo zadoščalo za začetno imunost 3 tedni po celjenju s cepivom AstraZeneca. “Je pa vprašanje, ali bo to sprejeto v celoti na vsej evropski ravni, saj so pogledi politike različni,” je dodala.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih