fbpx
Mestnik
Foto: Emerging-europe.com
Aktualno Gospodarstvo

Novomeščani še vedno najraje dopustujejo na Hrvaškem

Epidemija covida-19 je odvrnila od potovanj okoli pol milijona prebivalcev Slovenije

V 2. četrtletju 2020 je na vsaj eno zasebno potovanje odšlo 15 % prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. Opravljenih je bilo skoraj dve tretjini manj zasebnih potovanj kot v 2. četrtletju 2019. Tretjina tistih, ki niso potovali, je kot glavni razlog navedla epidemijo covida-19.

Več kot polovica zasebnih potovanj opravljenih v Sloveniji

Običajno je veljajo, da se prebivalci Slovenije odpravijo v 2. četrtletju na oddih v tujino; v 2019 sta bili v tem obdobju opravljeni v tujini skoraj dve tretjini vseh zasebnih potovanj. Tokrat pa je bila slika nekoliko obrnjena, saj je bilo 52 % vseh zasebnih potovanj v 2. četrtletju 2020 opravljenih v Sloveniji, 48 % pa v tujini (pri 92 % teh je bila ciljna država Hrvaška). Zasebna potovanja so trajala povprečno 3,6 prenočitve (v Sloveniji 2,7, v tujini 4,6).

Novomeščani najraje na Hrvaško

Tudi v turistični agenciji Mana beležijo letos približno 70 – 80% odpovedi že narejenih rezervacij. Največ ljudi se je letos odločilo, da bodo dopustovali v Sloveniji in unovčili turistične bone. Največ odpovedi beležijo zaradi odredbe, zaprtje meja, rdeči seznam držav in pa karantena. Na vprašanje, kam se najraje odpravijo novomeščani, odgovarjajo na Hrvaško – Jadran. V agenciji so imeli name zaposliti dodatne osebe, vložiti nekoliko več digitalizacijo in incoming. “Vendar zdaj vse stoji,” pravijo.

Tudi v oktobru odpovedali potovanja in izlete

Odpovedati so morali vsa avtobusna potovanja med prvomajskimi prazniki na Hrvaško – imeli so jih rezerviranih kar 12, spomladanska in prvomajska potovanja z letalom na Ciper, Malto, Sardinijo, v Francijo, na Poljsko, Egipt, Turčijo. “Junija smo imeli kar precej zagotovljenih potovanj skupin strokovnih delavcev na šolah in fakultetah. Seveda je vse odpadlo. Za mesec september smo zdaj odpovedali nekaj skupinam pohodnikov in upokojencev potovanja v Dalmacijo,” pravi Nataša Papež iz agencije Mana. Tudi v mesecu oktobru so odpovedali 8 avtobusov, in sicer tradicionalni izleti za zaključek poletja na otokih in obiranje mandarin in oljk. Posledično so jim odpadli tudi vsi enodnevni izleti, ki jih tradicionalno organizirajo vsako leto.

Za izlete in potovanja, ki so bila v njihovi organizaciji so ljudem vračali denar v celoti. Kjer pa so bili vezani na letalske prevoznike in hotelirje, ki so predplačila zadržali, pa so ljudem poslali vrednotnico, ki jo lahko izkoristijo za potovanje v agenciji.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih