fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Novomeški gimnazijec Jernej Birk bronast

Jernej Birk, dijak Gimnazije Novo mesto, je na mednarodni kemijski olimpijadi osvojil bronasto medaljo. Na 53. kemijski olimpijadi, ki jo je na daljavo gostila Japonska, je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 79 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 312 tekmovalcev.

Slovenijo so na zastopali 4 dijaki in osvojili tri odličja ter častno omembo. Patrik Žnidaršič z Gimnazije Vič in Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj sta si priborila srebrni odličji, Jernej Birk z Gimnazije Novo mesto bronasto, Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad pa častno omembo. Dijake sta na tekmovanju vodila Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT).

Tekmovanje, ki ga je tokrat gostila Univerza Kindai v Osaki, je na daljavo potekalo na FKKT-ju. Pod strogim nadzorom iz Japonske in nadzorom nadzornikov v predavalnici so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

N. P.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih