fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Novomeški mestni svet v primerjavi s prejšnjim nekoliko spremenjen

Novomeški mestni svet je v primerjavi s prejšnjim nekoliko spremenjen. Še vedno je v njem najmočnejša lista župana Gregorja Macedonija, ki pa je v primerjavi s prejšnjim sklicem dobila tri svetnike manj. Novi v mestnem svetu sta Gibanje Svoboda in Lista Naš kraj – naše mesto.

Lista Gregorja Macedonija bo imela v mestnem svetu namesto zdajšnjih 10 po novem sedem mestnih svetnikov. Gibanju Svoboda kot novi listi v mestnem svetu pripada pet svetniških mest, Listi Naš kraj – naše mesto pa trije.

SDS je na prejšnjih volitvah dobila štiri mestne svetnike, a je ena mestna svetnica med mandatom izstopila iz svetniške skupine, zato je mandat zaključila s tremi mestnimi svetniki. Toliko jih bo imela tudi v novem sklicu.

Po dva mestna svetnika glede na volitve leta 2018 sta izgubili Zveza za Dolenjsko in stranka GAS – Gospodarsko aktivna stranka (slednja se je vmes združila s SMC v stranko Konkretno). Obe bosta namesto treh v novem mandatu imeli po enega mestnega svetnika. NSi, SLS in SD so pridobile po enega svetnika, DeSUS je enega izgubila, v mestnem svetu pa po novem ne bo več svetnikov SNS in Dobre države.

Spisek danes potrjenih mandatov mestnih svetnikov sicer še ni dokončen. Mestni svet mora namreč potrditi še mandat svetniku, ki bo v mestnem svetu nadomestil Macedonija, kar naj bi predvidoma naredil na naslednji seji. Macedoni je bil namreč izvoljen tudi v mestni svet, a ker je funkcija mestnega svetnika nezdružljiva z župansko, mu je danes takoj po potrditvi mandata prenehal mandat mestnega svetnika. Neuradno Macedonijevo izpraznjeno mesto pripada Klari Golić, a ker je ta zaposlena v občinski upravi, kar je nezdružljivo s funkcijo mestne svetnice, obstaja velika verjetnost, da se bo funkciji mestne svetnice odpovedala. V tem primeru bi v mestni svet prišel Primož Kobe.

Do spremembe bo zelo verjetno prišlo tudi na mestu mestnega svetnika stranke Konkretno Jožeta Kobeta. Kobe je namreč prav tako zaposlen v občinski upravi in se mora v treh mesecih odločiti, ali bo opravljal funkcijo mestnega svetnika ali pa bo še naprej zaposlen v občinski upravi. V kolikor se bo funkciji mestnega svetnika odpovedal, bodo njegovega naslednika določili z žrebom, saj sta naslednja dva kandidata z liste Konkretno dobila enako število preferenčnih glasov.

STA objavlja seznam članov občinskega sveta Mestne občine Novo mesto:

Lista Gregorja Macedonija (7 mandatov)

Jasna Kos Plantan
Boštjan Grobler
Sara Tomšič
Janez Povh
Vesna Vesel
Urban Kramar
(sedmi mestni svetnik županove liste bo predvidoma znan na prihodnji seji)

Gibanje Svoboda (5 mandatov)

Matija Škof
Renata Pavlin
Tomaž Levičar
Urška Kovačič
Žiga Papež

Lista Naš kraj – naše mesto (3 mandati)

Rok Mežnar
Martin Kobe
Slavko Matko

SDS (3 mandati)

Bojan Kekec
Eva Filej Rudman
Peter Kostrevc

NSi (2 mandata)

Vida Čadonič Špelič
Marko Dvornik

SLS (2 mandata)

Jiri Volt
Matjaž Pavlin

SD (2 mandata)

Srečko Vovko
Helena Brulc

Solidarnost (2 mandata)

Uroš Lubej
Maja Žunič Fabjančič

Zveza za Dolenjsko (1 mandat)

Andrej Kastrevec

DeSUS (1 mandat)

Adolf Zupan

Konkretno (1 madat)

Jože Kobe

Predstavnik romske skupnosti (1 mandat)

Duško Smajek

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih