fbpx
Mestnik
Aktualno Vrtci, šole, študij

Novomeški otroci blizu slovenskega povprečja

Skoraj vsak 4 otrok v Evropi je debel oziroma ima prekomerno telesno težo, le ta pa je povezana z dejavniki tveganja za srčne in druge kronične bolezni kot so povišane maščobe v krvi, povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, povišan tlak ter zgodnjo aterosklerozo.

Raziskava NIJZ-ja, ki se imenuje SI-PANDA ter je potekala v letih 2020/2021 je merila telesno pripravljenost otrok v obdobju 6-15 let starosti. Podatke so pridobivali iz programa SLOfit oziroma športno vzgojnega kartona.

Telesna pripravljenost otrok v Novem mestu je indeksirana na 41,3, kar je blizu slovenskega povprečja, katerega indeks znaša 44,3.

Kar 27,1 odstotkov otrok v Novem mestu ima prekomerno telesno težo, v Sloveniji pa je odstotek 27,8. To pomeni, da je pri nas delež debelih otrok višji kot na Evropski ravni.

Podatki so se zbirali v času epidemije, kar pomeni, da se je življenjski stil spremenil v primerjavi s prejšnjimi leti. V raziskavi beležijo povečan delež časa preživetega pred zaslonom, povečan vnos nezdrave hrane ter povišanje telesne mase zaradi prenizke stopnje telesne dejavnosti.

Novo mesto nudi veliko sprehajalnih in kolesarskih poti, precej igrišč ter športnih parkov (Loka, Prečna, Breza, Dragotin Kette, Street workout, Pump track) ter dvoran (Športna dvorana Leona Štuklja, Marof, Košenice, Livada). Na voljo je mnogo različnih vadb, je pa na nas starših, da se pogovorimo z otrokom, v kateri vadbi bi lahko užival in ga spodbudimo le k tej, sami pa bodimo svojemu otroku tudi vzor.

Vsekakor je pomembna tudi prehrana, občasen obisk franšize McDonald’s ne bo naredil velike škode, če se otrok načeloma prehranjuje zdravo (sadje, zelenjava, pusto meso, ribe), pozorni bodimo na tekoče kalorije v obliki sladkih sokov ter čokoladnega mleka, otrok naj raje pije vodo in nesladkan čaj.

Še vedno velja izrek: “Zdrav duh v zdravem telesu!”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih