fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Občina

Novomeški svetniki potrdili spremembe glede prostorskega načrta

Novomeški svetniki so na četrtkovi redni seji dokončno potrdili spremembe in dopolnitve odloka o občinskem prostorskem načrtu s skoraj 900 potrjenimi pobudami občanov za spremembe prostorske namembnosti. Občinski svet je potrdil tudi predloge nove občinske strategije za področja razvoja turizma, športa in romske problematike.

Spremembe odloka o občinskem prostorskem načrtu bodo omogočile številne razvojne projekte, med katerimi so na novomeški občini navedli širitve površin za industrijsko proizvodnjo največjih novomeških gospodarskih izvoznih družb v Ločni in ob Straški cesti, ter širitve površin za razvoj Arheološkega parka Situla.

Določili so tudi ustreznejše mesto za razvoj Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto in služb zaščite ter reševanja ob Straški cesti, v Velikih Brusnicah pa so predvideli rešitve za varovanje pred poplavnimi vodami.

Glede sprejete strategije razvoja turizma do leta 2030 so z novomeške občine sporočili, da želijo z njo doseči okrepitev prepoznavnosti in obiska Novega mesta z okolico kot turistične točke s poudarkom trajnostnega razvoja in inovativne-doživljajske-aktivne ponudbe dediščinskega ter zelenega turizma.

Strategija sicer določa dejavnosti za zagotovitev pogojev za okrepitev turističnih zmogljivosti in prepoznavnosti Novega mesta kot vodilne turistične točke na Dolenjskem ter za ureditev osrednje turistične atrakcije Arheološki park Situla.

Strategija za šport do leta 2030 med drugim poudarja udejanjanje javnega interesa z zagotavljanjem možnosti posameznikom za dejavno sodelovanje v športu v varnem in zdravem okolju, omogočanje kakovostne športne vzgoje mladim in spodbujanje zdravega življenjskega sloga, razvijanje moralne in etične vrednote športa, ustvarjanje spodbudnega okolja za razvoj vseh oblik športne dejavnosti za vse skupine prebivalstva, krepitev vloge športnih društev kot pomembnega dela civilne družbe, ustvarjanje pogojev za delovanje društev v programih tekmovalnega športa in posodobitev sistema upravljanja javne športne infrastrukture in mestnih športnih površin.

Strategija za Rome do leta 2030 pa predvideva “načine za polno uresničevanje nalog javnega interesa na področju urejanja romskega vprašanja”. Največji poudarek je na področjih osnovnošolskega izobraževanja in predšolske vzgoje, kot temeljno nalogo in učinek pa poudarja povezovanje ter vključevanje vseh deležnikov in vseh služb, ki se pri izvajanju javnih programov in projektov ne le soočajo s pripadniki romske skupnosti, temveč z njimi soustvarjajo vzajemen odnos.

Svetniki so med drugim po skrajšanem postopku še potrdili spremembe in dopolnitve odloka o občinskih cestah, o oglaševanju ter o izvajanju gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov ter gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov, so še zapisali na novomeški občini.

STA

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih