fbpx
Mestnik
Brv Irča vas je odprta
Aktualno Novice Občina

Ob 17.30 vabljeni na slovesno odprtje novega mostu v Irči vasi

V petek, 9. junija 2023, ob 17.30 vse občane in občanke Mestna občina Novo mesto vabi na slovesno odprtje mostu v Irči vasi, ki ga bosta pospremila glasbeno obarvani program in večerno druženje. V uvodnem delu bodo nastopili harmonikarski orkester Glasbene šole Marjana Kozine, Bort Ross in Lamai ter otroška pevska zbora OŠ Bršljin in OŠ Drska, kot slavnostni govornik bo nastopil uveljavljeni arhitekt in snovalec mostu Marjan Pipenbaher, novi most pa bo preizkusila tudi skupina kolesarjev. V družabnem delu programa bodo od 19. ure dalje obiskovalce z glasbo zabavali Plateau, Bort Ross, Tretji kanu, Špela Cesar, Jernej Zoran in Talia, Tina in Krt.

120-metrski most z minimalnim posegom v naravo povezuje bregova reke Krke oziroma dva pomembna mestna predela – na enem bregu eno največjih stanovanjskih sosesk na Drski, na drugi strani pa razvijajoče se bršljinsko zaledje s Češčo vasjo in Podbreznikom, kjer stoji tudi Olimpijski center Novo mesto. Most se ob normalnem vodostaju dviguje približno 11 metrov nad gladino reke Krke in jo premosti v enem zamahu z uporabo tehnologije prednapete armirano-betonske konstrukcije, sestavljene iz 46 elementov, njegova arhitekturna zasnova pa je zato edinstvena v radiju 500 kilometrov.

Foto. Robert Kokol

Gradnja mostu je potekala od avgusta 2021, investicijo v vrednosti skoraj 2,6 milijona evrov pa sta v višini približno milijona evrov sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, medtem ko so preostanek sredstev zagotovili na Mestni občini Novo mesto.

MONM.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih