fbpx
Mestnik
Aktualno Društva

Obiskali 446 pomoči potrebnih

Zaradi nenormalnih razmer je Območno združenje RK Novo mesto že drugo leto prilagajalo delo in zaznavalo vse več potreb po pomoči. Vedno znova ugotavljamo, da ljudje sami težko prosijo za pomoč, zato je dobro, da stisko opazi vsaj nekdo naj bo to sosed, sorodnik, prijatelj in nas o tem obvesti. Predvsem starejši in ljudje iz oddaljenih krajev, ne upajo iz svojih hiš, zato tudi ne pridejo po pomoč.

Okrepili smo delo na terenu in letos obiskali 446 oseb doma. Poleg materialne pomoči, ki jo lahko ponudimo ljudem v stiski, smo pomagali urediti osnovne socialne pravice, dokumente, zdravstveno zavarovanje…ljudem, ki se ne znajdejo sami. Razdelili smo 3523 paketov s hrano, ki jo je prejemalo 1500 uporabnikov. Donirano hrano je prejemalo 164 uporabnikov, 71 samskih gospodinjstev in 93 družin ali skupaj 351 oseb. Finančno pomoč v obliki plačila položnic je prejelo 110 družin v višini 14.600 eur, 170 otrok pa bone za šolske potrebščine v vrednosti 10.700 eur. Vsak mesec je 20 dijakov prejema štipendijo od 14 donatorjev.

Program za brezdomne in socialno izključene

Območno združenje RK Novo mesto izvaja socialno varstveni program za brezdomne in socialno izključene, ki ga sofinancira MDDSZ in občine. Program prispeva k večji socialni vključenosti uporabnikov in širjenju socialne mreže brezdomnih, invalidov, starih, samohranilcev, tujcev, odvisnikov, mladih brezposelnih, bivših zapornikov, Romov ter s tem tudi povezanosti naše družbe. Povprečno mesečno vključujemo okrog 60 uporabnikov, ki prihajajo k nam ali jih mi obiskujemo zaradi oddaljenosti na terenu. Vsak teden izvajamo različne dejavnosti: joga, pohodi, ogledi, ustvarjalne, računalniške, kuharske delavnice, kegljanje, družabne igre. Uporabnike pa spodbujamo k vključevanju v naše dejavnosti. Vsak delovnik k nam prihaja trenutno 6 oseb na toplih obrok, imamo pralnico in kopalnico. V primeru deložacije ponujamo možnost kratkotrajne namestitve v garsonjeri humanitarnega centra. Na širšem območju JVS močno pogrešamo zavetišče za brezdomne, zato javnost opozarjamo na to problematiko in si prizadevamo, da bi kmalu imeli zavetišče.

Skrb za starejše po krajevnih organizacijah RK

Prostovoljci in prostovoljke Območnega združenja RK Novo mesto so v decembru obiskali 4360 starejših od 80 let in jih razveselili z novoletnim darilom. Pozanimali smo se ali so starejši zdravi in kako prenašajo te čudne čase, ali so osamljeni in bi potrebovali več obiskov ali telefonskega družabništva, ki poteka preko novomeškega RK. Starejše smo obiskali tudi v domovih starejših. Za program novoletne obdaritve starejših prispevajo vse občine, del sredstev pa krajevne organizacije RK namenijo od članarine.

Nekatere akcije zbiranja sredstev že obrodile sadove, začenjamo z novimi

V letu 2021 smo preko Sklada za pomoč ljudem v stiski organizirali štiri akcije in tri od njih zaključili. Pokrovitelj sklada je že več kot 20 let Krka, Novo mesto. Odmevna je bila akcija za Jožeta Pirha, ki je dobil novo stanovanje, pomagali smo pri nabavi novega avtomobila za invalidko, uspešno smo zaključili obnovo prilagojenega stanovanja za invalidko. Še vedno pa poteka akcija zbiranja sredstev za obnovo in otroke iz družine, kjer so otroci ostali brez obeh staršev.

Začenjamo novo akcijo za Milana iz Straže, ki je leta zbolel za limfno boreliozo in je od takrat odvisen od pomoči drugih ljudi. Zaradi nezavidljive socialne situacije smo se odločili, da organiziramo pomoč za izgradnjo fasade in prilagoditev in ureditev prostorov kopalnice za gibalno oviranega Milana.

Kljub epidemiji krepimo tudi medgeneracijske vezi

Na Rdečem križu se trudimo krepiti medgeneracijske vezi, da bi blažili občutke osamljenosti. Vključujemo mlade, ki so konec leta ustvarili 1284 pisem Nisi sam- slika drobne pozornosti, v katerih so napisali nekaj o sebi, pobarvali pobarvanko in starejšim zaželeli vse dobro v novem letu. Pisma so prejeli vsi starejši z novoletnim darilom. Skupaj z dijaki Gimnazije NM in Tehniške gimnazije na Centru srednjih šol NM izvajamo telefonsko družabništvo za starejše. Torej dijaki enkrat ali večkrat na teden pokličejo starejšega, ki se je sam odločil, da zaradi osamljenosti, želi takih klicev. Vključujemo 18 dijakov in profesorjev in 20 starejših oseb.

Krvodajalstvo ne preneha

V letu 2021 je bilo na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, kjer je odvzem trikrat tedensko, opravljenih 4843 odvzemov na terenskih krvodajalskih akcijah, ki potekajo po en do dva dni v Šentjerneju, Škocjanu in Žužemberku, pa 368 darovanj krvi. Število odvzemov je letos večje od lanskega. Prvič je darovalo kri 253 krvodajalcev, kar pripisujemo predavanjem na skoraj vseh srednjih šolah in povabilu dijakov na krvodajalsko akcijo.

Prav tako smo podelili ali poslali po pošti 370 priznanj krvodajalcem jubilantom za 10-krat do 150-krat darovano kri.

Zaradi potreb bolnikov po zdravljenju s krvjo krvodajalke in krvodajalce potrebujemo ves čas, brez prekinitve. Prav zaradi njih tudi v času epidemije in ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zagotavljamo nemoteno preskrbo s krvjo in delovanje zdravstva, so sporočili iz OZRK Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih