fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Tatarski biftek: bo teknil tudi letos?

Tatarski biftek je praznična klasika v večini gospodinjstev. Čeprav bomo letos-glede na množično zastrupitev v Ilirski Bistrici- naj gledali malo drugače, bo vedno veljal za posebno delikateso. Tatarski biftek je sicer postal dostopen skozi celo leto, v delikatesah niti ni tako drag, a še vedno ima svoj šarm in najbolje tekne med prazniki.

Zgodb o nastanku te jedi je ogromno. Logično je sklepanje, da tatarski biftek povezujemo s Tatari.Tatari naj bi meso dajali pod sedla svojih konj, da bi preprečili njihove poškodbe. Po celodnevni ježi se je meso pod sedli zmehčalo. Zvečer pa naj bi ga, prepojenega s slanim konjskim potom, pojedli.

Bolj oprijemljive informacije kažejo na to, da je bila jed priljubljena na prehodu iz 19. v 20. stoletje, v njem so takrat uživali Francozi. Vir iz leta 1921 navaja surovo sesekljano meso, ki so ga jedli s tatarsko omako. Leta 1938 pa ga kuharska enciklopedija opisuje kot sesekljano meso z začimbami in jajčnim rumenjakom.

Kot zanimivost: prvotno so jed izdelovali iz konjskega mesa.

Morda imate srečo in ste v kakšni restavraciji za petičneže že doživeli, kako natakarji postrežejo biftek. Pred očmi lačnega ga pripravijo tako, da mesu dodajo najprej majonezo. To pred gostom pripravijo iz svežega rumenjaka, dijonske gorčice in olja. Majonezi postopoma dodajajo inčune, kisle kumarice, pečen česen, kapre, pekoče feferone ali čili, oljčno olje, sladko in pekočo papriko, peteršilj, sol, poper, worcestrsko omako in konjak.

Seveda pa ima vsak svoj recept in preference.

Bistvo pa je, da je ves čas priprave ohlajen, med mletjem v aparatu se namreč velikokrat zgodi, da se segreje. Biftek ob tem postane lepljiv in »paštetast«. Najbolje je, da meso na majhne koščke zrežemo z dobrim nožem in na hitro na roke zmešamo ostale sestavine oz. začimbe.

Navajeni smo, da si ga namažemo na popečeno rezino kruha z maslom. V Franciji in v Belgiji tatarski biftek jedo z doma pripravljenim ocvrtim krompirčkom.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih