fbpx
Mestnik
Okolje Maribor (Maribor)
Aktualno

Oblikujmo zelene, cvetoče in medovite prostore, ki vabijo in podpirajo nadvse pomembne opraševalce

Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, je izdala »Priročnik za spodbujanje razvoja javnih zelenih površin prijaznih do opraševalcev,« ki s praktičnimi primeri nagovarja k urejanju zelenih cvetočih javnih pa tudi zasebnih površin na opraševalcem prijazen način.

Ob naraščajočih okoljskih in podnebnih spremembah ter drastičnemu upadu populacije opraševalcev gre za zelo aktualno tematiko. V priročniku je sicer največ koristnih informacij za ureditev zelenih, cvetočih javnih površin, vendar lahko v njem koristne napotke za omogočanje boljših pogojev življenja opraševalcev najde prav vsak. Med temami priročnik izpostavlja sajenje medovitih dreves, cvetočih gredic, trajnostno košnjo in cvetoče zelenice, urejanje obcestnega prostora, uvajanje zelenih streh in sten, modro-zeleno odvodnjavanje in urejanje gnezdišč. Zelo uporabni so tudi seznami medovitih drevnin in trajnic.

Na mestu je razmislek, ali posaditi okrasno drevo in gredico enoletnih rastlin ali raje medovito drevo in cvetoče medovite trajnice. Prav tako, da se s košnjo počaka do konca maja, kar opraševalcem omogoča, da se najedo. Vse to so mali koraki k ohranitvi in izboljšanju pogojev življenja opraševalcev, ki jih naš planet in prihodnje generacije še kako potrebujejo.

Ker so opraševalci odličen bioindikator razmer v okolju, smo lahko zaskrbljeni, ko svetovno priznane mednarodne organizacije opozarjajo na ogroženost in upadanje populacij čebel in ostalih opraševalcev. Čebele in divji opraševalci so izpostavljeni škodljivcem in boleznim, njihov življenjski prostor se krči tudi zaradi različnih človeških vplivov in podnebnih sprememb. Ker je človek povzročitelj takšnega stanja pomeni, da smo lahko mi tudi rešitev.

Švedska. Okolje Maribor (Maribor)Martina Auguštin (London).

Priročnik, ki je nastal v okviru projekta Spodbujanje trajnostnega razvoja ekosistema na javnih površinah, je na voljo na spletni strani https://las-dbk.si/ oz. na povezavi: KLIK. V projektu sodeluje vseh dvanajst občin z območja Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina (Črnomelj, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Novo mesto, Mokronog-Trebelno, Semič, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan in Šmarješke Toplice).

Pri urejanju zelenih površin in zasaditvah so zelo uporabni praktični nasveti strokovnjakov, zato organiziramo delavnice:

  • Prikaz sajenja medovitih trajnic v javnem prostoru (primer medovitih trajnic v javnem prostoru in načini vzdrževanja takšnih površin), 4. 2024 ob 13. uri pred trgovino Partner v Metliki (Cesta bratstva in enotnosti 57)
  • Zasaditev medonosnega drevesa v javnem prostoru (katera medonosna drevnina je primerna, kateri so standardi sajenja dreves v javnem prostoru, na kaj je treba paziti ), 7. 5. 2024 ob 9. uri na Mirni (Glavna cesta 29, 8233 Mirna)
  • Opraševalcem prijazne šole (prikaz aktivnosti, ki jih lahko naredijo šole v svoji okolici, da bodo prijazne opraševalcem), 5. 2024 ob 17. uri na OŠ Mirana Jarca v Črnomlju

(V primeru slabega vremena bodo dogodki prestavljeni na drug termin.)

Bliža se maj, ki ga že 7 leto zaznamuje svetovni dan čebel. 20. maja bomo zopet pozornost usmerili v opraševalce, kot so čebele, čmrlji, metulji in drugi divji opraševalci, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in trajnostnem delovanju ekosistemov.

Občine na območju LAS Dolenjska in Bela krajina so se pridružile iniciativi in bodo na svetovni dan čebel podprle skupno »Zavezo k ustvarjanju boljših pogojev življenja opraševalcev«, s katero prispevamo k varovanju teh ključnih bitij.

Več o projektu: POVEZAVA.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina, Razvojni center Novo mesto

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih