fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

Od jutri naprej nova pravila glede karantene

Včeraj so opravili 1917 testiranj in potrdili 159 novih okužb, od tega so jih največ potrdili v Ljubljani, in sicer 19, sledi Maribor, kjer je 18 novih okužb. Hospitaliziranih je bilo 80 obolelih, od tega pa jih je 18 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so 15 ljudi odpustili.


Od 28. septembra bo negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena

Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočil Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav, ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. To pomeni, da države, ki niso uvrščene na zeleni ali rdeč seznam, so uvrščene na oranžni seznam.
Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje tudi, da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom.

Vstop iz držav na oranžnem in rdečem seznamu brez karantene po novem mogoč tudi le z negativnim testom

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem ali oranžnem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih