fbpx
Mestnik
skandal24.si
Group of kids elastic ropes together on the street
Aktualno Šport

“Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo”

Učitelji športne vzgoje so na 100 osnovnih šolah izvedli meritve ŠVK z 20.000 osnovnošolci. Upad gibalnih sposobnosti je glede na predhodno šolsko leto velik, največji pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa.

V letošnjem letu beležijo najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini ŠVK meritev. Pri več kot polovici otrok se je povečal delež podkožnega maščevaj, kar se je pokazalo tudi v skokovitem porastu deleža debelih otrok v zadnjem letu. Posledice upada gibalne učinkovitosti otrok se bodo poznale tudi na področjih: v upadu odpornosti, krajši pozornosti, zdravstvenih težavah, nižji šolski uspešnosti.

SLOfit ekipa predvideva, da bodo posledice karantene spemljale generacije otrok še nekaj let. Predlagajo, da otroka spodbujamo z gibanjem. “Ključno je, da ob morebitni uvedbi karantene, ne zapremo igrišč in telovadnic, ampak jih pustimo odprte in spodbujamo otroke, da se gibajo.”

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih