fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice Občina

Odgovorno lastništvo živali: MO Novo mesto sofinancira sterilizacijo in kastracijo

Vsako leto se lokalne skupnosti soočajo z velikim problemom pri nenadzorovanem razmnoževanju mačk in odvrženimi mladiči. V zavetiščih ni dovolj zanimanja za posvojitev, saj je ponudba prevelika. Kot najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk priporočajo sterilizacijo samic in kastracijo samcev. V Sloveniji ima mačka dve ali tri legla na leto, v katerih se skotijo povprečno 4 mladiči. Latniki morajo skladno z Zakonom o zaščiti živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Po Zakonu o zaščiti živali pa se lahko zapuščene živali usmrti 30. dan namestitve v zavetišču.

Tudi letos na Mestni občini Novo mesto spodbujajo k odgovornem lastništvu živali, zato so pripravili projekt sofinanciranja steriIlizacije in kastracije lastniških mačk. Od 1. septembra dalje bodo na voljo boni v vrednosti 20 evrov, katere lahko unovčijo v vseh treh veterinarskih ambulantah, ki delujejo v Novem mestu. Bone bodo lastniki mačk s stalnim bivališčem v Mestni občini Novo mesto lahko sprejeli v sprejemni pisarni Mestne občine. »Na MoNM želimo s projektom poleg spodbujanja odgovornega lastništva živali zmanjšati tudi možnosti okužb s prenosljivimi boleznimi, poškodbe, infekcije in potepanja mačkov ter s tem povezane prometne nesreče, predvsem pa prispevati k skrbnemu nadzoru števila mačjih mladičev, ki bi neuspešno iskali ljubeč dom,« so zapisali.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih