fbpx
Mestnik
siol.net
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice

Odpirajo se vrtci in šole po vsej Sloveniji, sprostile se bodo nekatere gospodarske dejavnosti

Vlada je včeraj torej podala končno odločitev, da se bo od drugega tedna naprej (od 9. 2. 2021) vsa država tretirala kot ena sama regija. Pogoj za doseg rdeče faze smo tako uspešno dosegli, s čimer se je sprostilo tudi odprtje vrtcev in šol za prvo triado ter nekaterih gospodarskih dejavnosti.

Učitelji in vzgojitelji so nemudoma ukrepali in se že včeraj zvečer angažirali ter preklicali starše otrok, s tem bodo nadaljevali tudi danes. Do torka v naslednjem tednu morajo namreč pripraviti seznam otrok, ki bodo prišli v šolo oz. vrtec ter na podlagi končnega števila organizirati varstvo in celoten pouk. Kar pa je v tako kratkem času precej velik zalogaj.

Starši se veselijo, še bolj pa otroci. Ena izmed bralk našega portala E-utrip je ob tej novici zapisala: “Končno … od trenutka, ko je moja punčka slišala, da gre nazaj v šolo, že pripravlja torbo in oblačila … Komaj je čakala!”

Učenci od 4. razreda naprej ostajajo doma

Veselja pa žal ni zaznati pri vseh, saj se v šole po več mesecih vračajo zgolj osnovnošolci prve triade. Kljub pozivom epidemiologov vladi, naj v šolo spustijo otroke do 5. razreda, je to priporočilo vlada očitno upoštevala le deloma. Otroci od 4. razreda so tako še naprej primorani izobraževanje opravljati na daljavo.

Odzivi staršev slednjih so mešani, a večinoma negativni, nekateri trdijo, da je to diskriminacija za otroke, spet drugi so prepričani, da bi ravno starejši učenci potrebovali več pomoči od učiteljev, saj so njihove tematike zahtevnejše. Posledično pa jih marsikateri starš ne razume več in jim tudi ne more pri tem pomagati. Predvsem pa so zaskrbljeni otroci in starši zadnjih letnikov, ki se že nekaj časa borijo k temu, da bi odprli šole vsaj za njih, s poudarkom na dijakih, pred katerimi je zahtevna matura, ki bo mnogim odločevala tudi o tem, v katero izobraževalno ustanovo se bodo vpisovali naprej.

Sproščajo se nekatere gospodarske dejavnosti

Poleg šol in vrtcev se bodo sprostile tudi nekatere gospodarske dejavnosti. Ponovno bodo odprti muzeji, galerije in knjižnice, dovoljene bodo brezkontaktne športne dejavnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, avtomehanične in podobne servisne delavnice, smučišča in nekatere trgovine, kot so npr. trgovine s specializirano opremo za otroke.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih