fbpx
Mestnik
Gospodarstvo

Zadnji dan za oddajo pisne vloge za vzdrževane družinske člane

Danes je zadnji dan za oddajo končne vloge za pridobitev olajšav pri obračunu dohodnine na račun vzdrževanih družinskih članov. To velja tudi za tiste, ki so olajšavo sicer že oddali, a si želijo le spremeniti podatke.

Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta, poleg njih pa se lahko uveljavlja olajšave tudi za starejše otroke, starše zavezanca in za zakonske partnerje, v kolikor izpolnjujejo določene pogoje. Najenostavneje je, da zavezanci za dohodnino spremembe uveljavljajo že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.

Vsi, ki morebitnih sprememb niso uveljavljali med letom, pa morajo informacije posredovati najkasneje do 5. februarja, torej do danes. Vlogo se lahko odda osebno ali po pošti na pristojni finančni urad.

Kot že napisano, obstaja tudi možnost elektronske oddaje, in sicer preko portala Finančne uprave RS, preko t.i. eDavki, od lani pa se vlogo lahko odda tudi preko aplikacije na pametnih telefonih, kar velja za najbolj enostaven način, saj aplikacija uporabniku ponudi predhodno izpolnjen obrazec iz zavezančeve zadnje vloge, s čimer prihrani na času. Poleg tega pa je obravnava tako prispelih vlog hitrejša in enostavnejša, zaradi česar si zavezanci lahko obetajo vračilo dohodnine na bančni račun do kar 13 dni prej, kot je zakonsko določen rok.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih