fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Odvrženi mačji mladiči in zapuščene mačke postajajo velik problem

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja na nenadzorovano razmnoževanje živali, zaradi česar prihaja do velikega števila zapuščenih in odvrženih živali. V tej luči lastnike hišnih ljubljenčkov poziva k odgovornemu lastništvu, ki vključuje tudi nadzorovano vzrejo, preprečevanje paritve ter sterilizacijo ali kastracijo.

Kot so objavili v upravi, zlasti nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in zapuščene mačke postajajo velik problem in breme za lokalne skupnosti.

Med zapuščenimi živalmi se sicer širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih pa ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje, so dodali.

Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem sta po njihovih navedbah sterilizacija samic in kastracija samcev. Gre za rutinska kirurška posega, ki imata številne pozitivne učinke na zdravje in dobrobit živali.

Pri psicah se denimo na ta način zmanjša tveganje za pojav tumorjev mlečne žleze, pri samcih pa agresivnost in tveganje za bolezni spolnih organov. Kastrirani samci so pogosto manj teritorialni in manj nagnjeni k spopadom z drugimi samci, so navedli.

Spomnili so še, da številne slovenske občine vsako leto subvencionirajo sterilizacije in kastracije živali, cenejše posege pa pogosto ponujajo tudi veterinarske ambulante.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih