fbpx
Mestnik
Bolnišnica
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto
Aktualno Gospodarstvo

Novomeška bolnišnica lani s petimi milijoni presežka

Svet novomeške bolnišnice je ta teden potrdil letno poročilo za lani ter program dela in finančni načrt za letos. Finančni izid poslovanja v letu 2023 v višini pet milijonov evrov presežkov prihodkov nad odhodki izkazuje, da je bolnišnica v danih okoliščinah uspela realizirati planirane prihodke in uspešno obvladati stroške, navajajo v bolnišnici.

Kot so sporočili iz bolnišnice, so na poslovanje v preteklem letu vplivali predvsem interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst, obsežen investicijski cikel, izvajanje enkratnega dodatnega programa, inflacija, rast cen, materiala in storitev ter notranja in zunanja revizija.

Prihodki bolnišnice so znašali 99 milijonov evrov in so se v primerjavi s preteklim letom povečali za deset odstotkov. Povišanje gre zlasti na račun izvajanja dodatnih programov za skrajševanje čakalnih dob po interventnem zakonu. Odhodki bolnišnice so znašali 93,5 milijona evrov in so skladni s planom, so zapisali.

Največji porast stroškov gre na račun povečanja stroškov dela in storitev, rasti cen energentov in s tem posledično tudi rasti ostalih materialov. Porast stroškov beležijo tudi pri investicijskem vzdrževanju opreme in prostorov, saj zadnja leta zelo veliko investirajo v opremo in prostore, lani kar 30 milijonov evrov. Zaključili so energetsko sanacijo treh bolnišničnih objektov, celovito prenovili bolnišnično kuhinjo z restavracijo, zgradili novo operacijsko dvorano in pričeli gradnjo negovalne bolnišnice.

Kot so navedli, se je vodstvo bolnišnice lani soočalo z izzivi, nepredvidljivimi, hitrimi spremembami, ki so terjale hitre odločitve, prilagoditve, učinkovito in hitro komunikacijo med zaposlenimi. “Učinka dobrega, profesionalnega in predvsem zavzetega vodenja, ki ga največkrat žene družbena in etična odgovornost do zaposlenih, pacientov in okolja ter dobro in odgovorno delo zaposlenih sta vidna tudi v pozitivnem rezultatu letošnjega poslovnega leta,” so ocenili.

V tem letu načrtujejo za 31 milijonov evrov investicij. Glavni projekti so izgradnja regijske negovalne bolnišnice z zunanjo ureditvijo, ureditev aseptične lekarne ter nakup in postavitev robota za izdajo zdravil, prenova travmatološkega in abdominalnega oddelka, postavitev fotovoltaičnih elektrarn. Nadaljevali bodo s pripravo dokumentacije za nov glavni vhod in prizidek bolnišnice.

Veliko aktivnosti bo tudi v prihodnjem letu usmerjenih v zagotavljanje ustreznih kadrov, predvsem srednjih medicinskih sester, strokovno podpornega kadra ter določenih profilov zdravnikov. Veliko aktivnosti bo usmerjenih v procesno organizacijo dela z digitalizacijo. Aktivno bodo delali na vsestranskem razvoju zaposlenih in obvladovanju absentizma ter skrbi za zavzetost in motiviranost zaposlenih, so še napovedali.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih