fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Novice Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

Okrogla miza neDobrodošli?

V sredo, 13. 4. 2022, smo dijaki 3k, ki obiskujemo pouk retorike, pripravili okroglo mizo z naslovom NeDOBRODOŠLI?, katere glavna tema je bila sprejemanje tujcev in migrantov v Sloveniji. Pridružili so se nam Robert Yebuah, ki se je v Slovenijo preselil iz Gane pred več kot 50 leti, naša profesorica Elsa Louis, ki je prišla iz Francije, in Snježana Blagojević, ki se je v Slovenijo preselila iz Bosne in Hercegovine. Dogodek je s svojim pozdravnim nagovorom in izkušnjo priseljenca obogatil tudi predsednik Dijaške organizacije Slovenije Simon Trussevich. Okroglo mizo je moderirala dijakinja 3k Irma Subašić.

Gostje so z nami delili svoje izkušnje ob prihodu v Slovenijo. S seboj so prinesli tudi predmet, ki jih spominja na njihovo domovino; gospa Blagojević je prinesla kavo, gospod Yebuah nek lesen predmet, gospa Louis pa dnevnik iz svojih dijaških dni. Spoznali smo njihove življenjske zgodbe, zanimivosti o njihovi kulturi in mnenja o različnih problemih, ki so nam razširila obzorja. Dotaknili smo se tudi stereotipov, ki jih imamo Slovenci do priseljencev in migrantov.

FOTO: N. Taufer.

Odzivi dijakov in drugih udeležencev so bili zelo pozitivni. Gospa Snježana Blagojević je komentirala: “Okrogla miza je bila lepo pripravljena in na dogodku sem se super počutila. Všeč mi je bila raznolikost gostov, vesela pa sem, da se dijaki zavedajo različnih problemov in jih skušajo reševati.” Dijak 1. letnika je povedal: “Predvsem mi je bil všeč uvod, ko sta Nikolina in Eva zapeli pesem v francoščini ob spremljavi kitare. Tudi gostje so bili zanimivi in lepo jih je bilo poslušati.”

Gosta na okrogli mizi. FOTO: N. Taufer.

Gimnazija Novo mesto sodeluje v projektu EPAS – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Slogan EU se glasi Združeni v raznolikosti in tako smo z okroglo mizo krepili in ozaveščali evropske vrednote, kot so strpnost, medkulturnost in solidarnost.  

Adam Iskra, 3k in Suzana Krvavica, prof.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih