fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Izlet Narava & zdravje Občina Šport

Straža in Novo mesto povezana s kolesarsko potjo

Mestna občina Novo mesto, Občina Straža, Direkcija RS za infrastrukturo in novomeški gradbinec CGP so danes podpisali pogodbo za gradnjo nekaj več kot osemkilometrskega odseka kolesarske povezave Novo mesto-Straža. Naložba bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 2,6 milijona evrov, omenjena direkcija bo zanjo prispevala nekaj več kot milijon evrov.

Novomeški 1,2 kilometrski odsek bo stal nekaj manj kot 600.000 evrov, direkcija pa bo zanj primaknila nekaj nad 200.000 naložbenih evrov. Skoraj sedemkilometrski straški odsek bo stal nekaj več kot dva milijona evrov, direkcija bo zanj prispevala nekaj nad 820.000 evrov.

Razliko bosta pokrili sodelujoči občini. Približno 1,3-kilometrski del steze ob Topliški cesti in novomeškem pokopališču pri Srebrničah v novomeški občini so že zgradili v okviru drugih infrastrukturnih naložb. Če prištejejo še te stroške, pa bo gradnja celotne skoraj 11-kilometrske kolesarske povezave stala skupaj 3,8 milijona evrov, so navedli na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe, poroča STA.

Gre za naložbo v smeri trajnostne mobilnosti in turizma. FOTO: Unsplash.

Januarja konec del

Poleg kolesarske infrastrukture bodo mestoma poskrbeli tudi za prenovo ceste, javno razsvetljavo in varnostno zaščito ter za prestavitev komunalnih vodov. Asfaltirano kolesarsko stezo nameravajo začeti graditi po prvomajskem prazniku. Dela naj bi končali januarja prihodnje leto, so dodali.

Straški župan Dušan Krštinc je navedel, da bo straška občina svoj del naložbe pokrila tudi z nekaj več kot 800.000 evri, ki jih bodo dobili iz dogovora za razvoj regij. Sicer pa bodo kolesarsko stezo za Srebrničami v novomeški občini v vasi Volavče navezali na tamkajšnjo gozdno pot. Naprej bo vodila ob lokalni cesti Volavče-Loke in Zalog. Nadaljevala se bo mimo športnega parka Breza do Podgore in proti središču Straže.

Povedal je še, da želijo z omenjeno naložbo okrepiti varnost kolesarjev, računajo tudi lažjo in okrepljeno kolesarsko dnevno migracijo med Stražo in Novim mestom. Steza se bo ponekod navezala na utečene prometnice. Na voljo bo tudi rekreativcem in turistom.

Naložba bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 2,6 milijona evrov. FOTO: Unsplash.

Novomeški župan Gregor Macedoni je poudaril, da gre za naložbo v smeri trajnostne mobilnosti in turizma, ter dodal, da Mestna občina Novo mesto načrtuje še nekaj drugih regionalnih kolesarskih povezav.

Gre za kolesarsko stezo do Trebnjega oz. v prvem koraku do Mirne Peči, kolesarsko povezavo do Šmarjeških Toplic in Škocjana ter povezavo do Stopič pod Gorjanci ter nato naprej do Metlike. 1,3 kilometrski odsek kolesarske povezave Krka-Žihovo selo pa so že začeli graditi, je še dejal novomeški župan.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih