fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice Vrtci, šole, študij

Pestra paleta dejavnosti za mlade

Na novomeškem RK posebno skrb posvečamo delu z mladimi v vrtcih, šolah in na fakultetah. Zavedamo se, da so mladi s privzgojenimi humanitarnimi vrednotami močan steber celotne družbene skupnosti. Gradiva smo mentorjem na šolah predstavili na video srečanju, objavljena so na naši spletni strani pod zavihkom Naše aktivnosti (Mladi).


S pomočjo multimedijske produkcije na Šolskem centru Novo mesto smo pripravili predstavitveni film
o delu mladih, s katerim se lahko predstavimo tudi na daljavo. Film Nisi sam – delo mladih na OZ RKS NM si je možno ogledati na našem youtube kanalu.


Natečaj Nisi sam – slika drobne pozornosti je nadaljevanje lanskega natečaja pisanja pisem. Z njimi
smo pred novim letom razveselili skoraj 5000 starejših v krajevnih organizacijah RK. Letošnjemu
pismu smo dodali še pobarvanke, saj imajo veliko dobrih učinkov na mlade in starejše, umirjajo stres
in odvračajo pozornost od digitalnih medijev, obenem spodbujajo ustvarjalnost in poznavanje likovne
umetnosti. Pisma sprejemamo do 15. novembra na našem naslovu (OZ RKS NM, Ulica Slavka Gruma
54a, 8000 NM). K sodelovanju vabimo tudi druge posameznike in organizacije.


V sklopu dejavnosti za starejše nadaljujemo s Telefonskim družabništvom, ki smo ga lani začeli z Gimnazijo Novo mesto in ga širimo na druge šole. Uvajamo dejavnost Mladi s starejšimi, kjer skupine učencev z osnovne šole povezujemo s krajevnimi organizacijami in njihovimi starejšimi. Po zaključku šolskega leta pa mladi med Humanitarnim počitniškim tednom pomagajo starejšim.


Mladi za mlade smo poimenovali dejavnosti, ki jih prostovoljci izvajajo za mlade. Križem kapico že leta predstavljata v vrtcu in 1. razredu prostovoljki Vlasta in Zvezdana, za 2. in 3. razred pripravljamo nove zgodbe s Srednjo vzgojiteljsko šolo. Z dijaki in študenti pripravljamo različne delavnice za vse razrede osnovne šole – od prve pomoči do delavnic s humanitarnimi vrednotami.


Upamo, da bodo krožki RK in ekipe prve pomoči na šolah spet zaživeli, preverjanja in usposabljanja smo v letnem koledarju že začrtali. Nadaljujemo z različnimi humanitarnimi akcijami kot so decembrske predpraznične prireditve, Dan za spremembe in Košarica RK. V tednu RK pripravljamo prireditev s podelitvijo priznanj in zahval za natečaj in naj prostovoljce.


Že leta podeljujemo štipendije kot humanitarno pomoč, letos jo ob podpori 14 donatorjev prejema 18 mladih. Na šolah ponovno v živo poteka predstavitev krvodajalstva, upamo, da sčasoma pridobimo toliko mladih krvodajalcev, kot smo jih imeli pred epidemijo. Z letovanjem otrok na Debelem rtiču v več izmenah pa poskrbimo za lepše počitniške dni zdravstveno in socialno ogroženim otrokom.


Da program lahko izvedemo, poskrbijo številni zagnani mentorji na šolah, ki vključujejo naše dejavnosti v odprto učno okolje in privzgajajo mladim humanitarne vrednote.

Nuša Rustja

Foto: Arhiv OZ RKS NM

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih