fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Pihalni orkester Krka iz Prage z novo zmago in mnogimi nagradami

Pihalni orkester Krka se je minuli vikend udeležil mednarodnega tekmovanja v Pragi, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo Češke republike ter organizacija WASBE (svetovna organizacija pihalnih orkestrov). Na tekmovanju so nastopili orkestri iz Češke, Nemčije, Španije, Poljske in Slovenije, sporoča Mestna občina Novo mesto.

Orkester je na tekmovanju nastopil v soboto, 25. 6. 2022, ter ravno na državni praznik poskrbel za najboljšo možno promocijo naše države. V najvišji tekmovalni kategoriji je navdušil žirijo v sestavi  Jaroslav Šíp (CZ), Václav Blahunek (CZ) in József Csikota (HUN) ter prejel zlato plaketo s posebnim priznanjem (98,5 točk / 100 točk) ter tako postal zmagovalec svoje kategorije. Prejel je še priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, dirigent Matevž Novak pa je bil razglašen za najboljšega dirigenta na tekmovanju. Na koncu podelitve je orkester prejel še nagrado za najboljši orkester celotnega tekmovanja.

Član žirije Václav Blahunek je orkestru v oceni napisal: »Najlepša hvala za vašo glasbo in interpretacijo. V vašem nastopu sem zelo užival, še posebej bi pohvalil vašo mehko orkestrsko barvo. Opravili ste izjemno delo. Čestitke!!«

Nastop orkestra ter podelitev je obiskala tudi mag. Tanja Strniša, veleposlanica Republike Slovenije v Češki republiki, ki je bila navdušena nad mlado in močno umetniško energijo orkestra.

Dosežek je rezultat potrpežljivega in kakovostnega dela orkestra, ki pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka nadaljuje s tradicijo osvajanja prvih mest v Sloveniji in tujini. Za članice in člane orkestra je to velika nagrada ter potrditev, da se trud in vložena energija povrneta. Načrtov in energije izjemni ekipi ne manjka, vsekakor pa so taki uspehi še dodatna spodbuda za nadaljnje delo. Že ta teden namreč pričnejo s poletnimi glasbenimi delavnicami za najmlajše – Poletnimi glasbenimi uricami. In lahko rečejo, da bodo mladi res ustvarjali z najboljšimi.

Dosežek je zelo pomemben tudi za promocijo ljubiteljske kulture v Sloveniji ter za vse sponzorje orkestra (Krka, d.d., Novo mesto – generalna pokroviteljica, Mestna občina Novo mesto in občina Straža), ki se jim orkester najlepše zahvaljuje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih