fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Plantellini strokovni nasveti: Čas je, da si posadimo sadno drevo

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjamo višje kakovosti. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?

Nepravilna izbira sadne vrste, sorte in podlage drevesa je največja napaka, ki je po zasaditvi sadike ne moremo popraviti z rezjo, in nam v kasnejših letih lahko povzroči veliko težav.

Kaj posaditi?

Pred nakupom sadik se posvetujte s strokovnjakom, pokličete lahko tudi na brezplačno številko 080 81 22. Sadike nato na vrt pravilno posadimo. Koristne informacije o pravilnem sajenju https://www.klubgaia.com/si/vrtnarski-nasveti/4582-Sajenje-sadnega-drevja-in-tezave Najmanj prostora zavzame jagodičje (ribez, robide, maline …), sadno drevje pa precej več.

Osnove pravil za sajenje

Vlončene sadike:

Sadiko previdno vzamemo iz lonca in jo s koreninsko grudo vred (ki je ne razkopavamo) posadimo v izkopano sadilno jamo. Sadiko posadimo le tako globoko kot je rasla v loncu (ne globlje). S strani prostor zapolnimo z dobro vrtno zemljo in nato z vrha v premeru enega metra potrosimo približno dve pesti organskega gnojila Plantella Organik za sadike, ki smo ga dali nekaj tudi na dno jame.

Sadike brez koreninske grude:

Célo puljeno sadiko ali vsaj njene korenine pred sajenjem za 24 ur namočimo v vodo, saj bo tako rastlina optimalno preskrbljena z vodo.Na dno 40 cm globoke sadilne jame damo 4 pesti organskega gnojila Organik za sadike, ki ima dovoljenje za ekološko pridelavo. Do polovice zasujemo z izkopano zemljo (s tem smo zemljo zrahljali). Nato damo vanjo sadiko in korenine zasujemo z vnaprej pripravljeno mešanico sadilnega substrata Plantella Vrtna zemlja in zemlje iz vrta v razmerju 1:3. Sadiko posadimo kakih 10 cm višje kot je površina zemlje, ker se bo zemljina še posedla. Pazimo na višino cepljenega mesta nad zemljo (8 do 20 cm), da bo sadika posajena tako globoko, kot je rasla v drevesnici.

Okrog posajene sadike dobro poteptamo in zalijemo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo. Gnojilo posujemo nato še po obodu krošnje, ker je tam najbolj razvejan koreninski sistem, ki bo počrpal hranila. Sledi zalivanje, ker se le tako peleti stopijo. 10 – 15 cm poleg posajene sadike postavimo oporo in sadiko privežemo nanjo. Če po sajenju sledi sušno obdobje, zalivanje večkrat ponovimo. Ne pozabimo na zaščito sadik pred boleznimi in škodljivci, saj ti lahko že v prvem letu popolnoma zatrejo rast sadike.

Ali veste?

V zimskem času je v ekološkem domačem sadovnjaku poleg rezi za zdravje sadnih rastlin in pridelka pomembno osnovno škropljenje. S tem okrepimo rastline in uničimo škodljivce. Sredstvi Bio Plantella Baker in Bio Plantella Olje za škropljenje nabavite v kmetijskih lekarnah brez izkaznice za ffs. Več info si brezplačno priskrbite na plantella.si/vodiči za vrtnarjenje: Koledar za eko varstvo domačega sadovnjaka.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih