fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Po pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta več kot 60 ljudi

Več kot 60 ljudi se je včeraj popoldne podalo po pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta (PPNM) in ob sončnem sprehodu po mestnem središču spoznalo življenje in delo 13 izjemnih žensk novomeške preteklosti. »Za večino, priznam, slišim prvič. Res neverjetni dosežki, in to na povsem različnih področjih,« je dejala ena od udeleženk in z zanimanjem prebirala vodnik po pešpoti, ki ga je kolektiv PPNM izdal tik pred iztekom lanskega leta. »Ob 8. marcu imamo veliko organiziranih vodenj še za šolske in druge skupine, tako da je naš vodnik žal že pošel,« je dodala uradna vodička Meta Kocjan.

Včeraj zbranim udeležencem je med drugim predstavila vrsto novih podatkov, ki jih je kolektiv PPNM zbral o 13 pozabljenih polovicah. »Veliko novega smo odkrili tudi ob snovanju decembrske izdaje revije Rast Nepozabne, ki je žal že razprodana in je med drugim predstavila naše šestletno delovanje. In naš še nedosežen cilj, tj. postavitev javnih obeležij zaslužnim Novomeščankam, saj je od vseh obeležij v mestu le eno ‘žensko’, to je kip Katje Rupena pred OŠ Center. A vemo, da brez javnih obeležij tudi spomina ni, zato si tudi prizadevamo, da bi se o bodočih obeležjih, denimo doprsnih kipih na štirih praznih podstavkih pred mestno hišo, odločili skupaj kot lokalna skupnost. Temu in pa predlogu, da bi se na tak način poklonimo vsaj Ilki Vašte, je tudi namenjena naša spletna peticija,« je ob tem povedala vodja lokalnega partnerstva Maja Žunič Fabjančič.

In kako poteka pohod brez obeležij? Z začasnimi napisi in QR kodami do posamičnih orisov življenja in dosežkov 13 pozabljenih polovic, ki jih kolektiv PPNM ob vodenih ogledih postavlja (in pospravlja) po mestu. Da je zanimanje za »pozabljeni« del naše zgodovine precejšnje, kaže tudi dober obisk njihovih dogodkov.

»Marsikaj novega o naših »nepozabnih« odkrijemo tudi na samih vodenih ogledih, ko kakšen udeleženec ali udeleženka pove, da so poznali katero od 13 izjemnih posameznic. Danes se nam je denimo pridružila Alenka Pirjevec, hčerka ene od pozabljenih polovic, dr. Marjete Vasič, novomeške aktivistke in znanstvenice, in z vsemi delila spomine pred rojstno hišo na Vrhovčevi ulici,« je dodala Kocjan in ob koncu pohoda pred mestno hišo in začasnim, lesenim obeležjem Ilke Vašte zbrane povabila na drugi letošnji pogovorni večer, ki bo na praznično sredo, 8. marca 2023, od 19. ure naprej potekal v Art caffeju pri KC Janeza Trdine.

»Tako kot PPNM opozarja na spregledane dosežke izjemnih posameznic naše preteklosti, skrbimo tudi za bolj slišan glas izjemnih žensk današnjosti. Nič drugače ne bo na praznično sredo,« je dejala članica kolektiva Klavdija Kotar, ki bo na tokratnem pogovornem večeru gostila predstojnico Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU dr. Marino Lukšič Hacin, predsednico Društva upokojencev Novo mesto Rožco Šonc in Majo Žunič Fabjančič, vodjo Regijskega NVO centra-stičišča nevladnih organizacij JV Slovenije.

Po pogovornem večeru bo predvidoma ob 20. uri sledilo še glasbeno presenečenje. Poleg vrste vodenih ogledov omenjene pešpoti pa bo kolektiv PPNM v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto praznik žensk tudi letos obeležil s projekcijo na pročelje knjižnice, ki bo na ogled do 12. marca 2023.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih