fbpx
Mestnik
Na izhodu iz jame.
Aktualno Pohodništvo Šport

Po poteh vodomca – letno druženje članov Planinskega društva Krka Novo mesto

Prva septembrska sobota je vsako leto rezervirana za druženje članov PD Krka Novo mesto. Vedno se pripravi zanimive izlete, ture ali ogled zanimivosti, kjer združujemo prijetno s koristnim. V koledarju je bilo za letošnje leto načrtovano druženje v tujini, vendar je načrtovana Dinara zaradi novega virusa seveda onemogočena. Druženju se kljub temu nismo želeli odpovedati, zato smo izbrali nam bližjo destinacijo in se odločili spoznavati skrivnosti učne poti Po sledeh vodomca v okolici Grosuplja.
Sobota se je za planince PD Krka Novo mesto kljub bližini cilja začela že zelo zgodaj. Ob šestih zjutraj smo krenili iz Novega mesta in se odpeljali z osebnimi avtomobili do vasi Cerovo pri Grosupljem. Avtomobile smo pustili na lepo urejenem parkirišču.

Uvodni govor in vodenje po učni poti je prevzela Rozi Skube, ki med varuhi gorske narave in drugimi planinci zasluženo uživa izjemen ugled. Učna pot Po sledeh vodomca je krožna in vodi od vasi Cerovo proti Logu, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Nato se po kraškem gozdnem terenu dvigne do Županove jame in protiturškemu Taboru Cerovo. Učna pot je opremljena z 22 informativnimi tablami. Ob poti je nameščenih veliko gnezdilnic za različne ptice. Predstavljene so različne zanimivosti in vsaka informativna tabla si res zasluži pozornost obiskovalca. Pot je dolga 5,6 km. Večinoma je speljana po gozdu, zato nam ni bilo vroče. Navdušeni smo bili nad čudovito naravo, pravljičnim svetlikanjem sončnih žarkov skozi jutranje meglice in krošnje dreves, nad načini predstavitve zanimivosti na poti, nad čarobnim prostorom za počitek ob izviru Podlomščice in tudi nad vsemi zanimivostmi na poti. Sredi poti smo se presenečeno zazrli v svež odtis medvedovih šap v blatu.

Obiskali smo Županovo jamo

Najbolj smo se veselili obiska Županove jame, kjer smo doživeli naslednje presenečenje. Prišlo je namreč do izpada elektrike, zato smo, ker smo pravi planinci, vzeli iz nahrbtnikov naglavne svetilke in se pogumno odpravili v temo. Obisk jame je bil tako še bolj romantičen, kot bi bil sicer. Še bolj pristno smo občutili utrip jame, v kateri smo srečali kar nekaj netopirjev, se navduševali nad kapniki in srebrno lesketajočim se stropom v srebrni dvorani. Preizkusili smo akustičnost jame in se nadihali zdravilnega jamskega zraka. Vodička Maša nam je na koncu čestitala za pogum in tudi za to, da smo ob obisku prehodili tisoč stopnic. Mi pa smo kar malo začudeni obstali ob izhodu iz jame, ko je v nas butnila sopara sončnega in vročega dne.

Pot smo nadaljevali proti protiturškemu Taboru Cerovo, kjer smo imeli srečo, da smo lahko pokukali v cerkev Sv. Nikolaja. Presenečeni smo bili nad dobro ohranjenim taborom in obljubili, da si bomo naslednjič vzeli več časa za ogled. Kmalu se je naša pot zaključila tam, kjer smo jo začeli. Dneva pa še ni bilo konec. Odpeljali smo se v Štorovje, kjer nas je v znani gostilni čakalo okusno kosilo. Predsednik društva Anton Progar je med drugim omenil, da si želi, da bi nas bilo na druženju več, da pa se zaveda nezavidljive situacije, ki nam vsem kroji življenja v zadnjih mesecih. Vsi udeleženci smo se strinjali, da je bilo tokratno druženje kratko in sladko.

Andreja Bartolj Bele, PD Krka Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih