fbpx
Mestnik
Policija.
FOTO: Policija.si
Aktualno Kronika in policijska poročila

Pod sedežem našel denarnico in odtujil 2.000 evrov

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 69 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 174 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomom in tatvin. Posredovali so zaradi požara in nedovoljenih prehodov državne meje.  

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Loče, Rakovec, Jereslavec, Kapele) izsledili in prijeli 19 državljanov Pakistana, 14 državljanov Afganistana, 13 državljanov Turčije, 11 državljanov Rusije, deset državljanov Maroka, sedem državljanov Indije, sedem državljanov Bangladeša, dva državljana Kitajske, državljana Šrilanke in državljana Azerbajdžana. Na območju PP Črnomelj (Preloka, Drenovec) so prijeli šest državljanov Maroka in na območju PP Sevnica (Sevnica) štiri državljane Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvineV Semiču je med 14. in 19. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalke in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomom.

V Prevolah na območju PP Dolenjske Toplice je na parkirnem prostoru izobraževalne ustanove med 18. in 20. uro nekdo vlomil v tri osebne avtomobila. Iz dveh ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomi. V tretjem vozilu je pod sedežem našel denarnico in odtujil 2.000 evrov. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Do 12. novembra poteka preventivna akcija Slovenija piha 0,0

Med 6. in 12. novembrom bodo policisti izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Okrepljene aktivnosti povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov pa bodo potekale tudi med 11. in 31 decembrom.

V času akcije bodo poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo “napihali” 0,0, pa bodo prejeli letak, s katerim bodo lahko pridobili vstopnice za že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z letošnjim glasbenim gostom Hamom.

Voznikom svetujemo, naj vozijo le trezni! Če bodo uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), naj se ne odločijo za vožnjo v cestnem prometu. Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat! Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola in drog odpovejte.

Policisti so na območju Policijske uprave Novo mesto letos (do 7. 11.) obravnavali 1.074 prometnih nesreč (1.127 v enakem obdobju 2022). V treh prometnih nesrečah s smrtnim izidom so umrli trije ljudje, v enakem obdobju lanskega leta je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet oseb. Obravnavali so 47 prometnih nesreč, v katerih se je 50 oseb hudo poškodovalo (65 prometnih nesreč, v katerih se je 73 oseb hudo poškodovalo), 325 (340) prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami in 699 (714) prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.

Ugotovljeno je bilo, da je 84 voznikov, ki so povzročili prometne nesreče vozilo pod vplivom alkohola. V teh nesrečah se je pet oseb hudo poškodovalo, 31 je bilo lažje poškodovanih, v 111 nesrečah je nastala premoženjska škoda. V enakem obdobju lanskega leta je 117 voznikov pod vplivom alkohola povzročilo prometne nesreče, v katerih se je 11 oseb hudo poškodovalo, 48 je bilo lažje poškodovanih, v 146 nesrečah je nastala premoženjska škoda.

V 40 odstotkov prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost, v  30 odstotkih nepravilna stran in smer vožnje in v 12 odstotkih nepravilni premik z vozilom.  

Med izvajanjem nalog za zagotavljanje varnosti cestnega prometa so policisti PU Novo mesto letos 43.882 voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti. 1.016 voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, 32 voznikov pa je opravljanje preizkusa odklonilo.

284 voznikom so zaradi hujših kršitev cestno prometnih predpisov zasegli vozila (295 v enakem obdobju 2022).

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih