fbpx
Mestnik
policija
Aktualno Kronika in policijska poročila

Policija na Obrežju zgostitev prometa pri vstopu v državo pričakuje predvsem po novem letu

Policija na mejnem prehodu Obrežje zaradi vnovičnega mejnega nadzora zgostitev prometa pred skorajšnjimi prazniki pričakuje predvsem pri vstopu v državo. Še večjo konico pri vstopu v državo pričakuje po novem letu, do 10. januarja. Pri izstopu iz države, pri katerem ne izvajajo mejnega nadzora, pa ob pretočnosti prometa zastojev ne pričakujejo.

Sicer pa se vnovič uvedeni mejni nadzor razlikuje od nadzora pred vstopom Hrvaške v schengensko območje. Policisti namreč nadzor potnikov in vozil izvajajo le po lastni presoji in ciljno oziroma le pri sumljivih posameznikih, je pojasnil vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc v današnji izjavi na Obrežju.

Za večjo pretočnost prometa in čim manjše zastoje po novem letu, ko se bo večina potnikov po prazničnem dopustu vračala v zahodne evropske države, pa bodo poskrbeli z dodatnim kadrom in s prilagajanjem ukrepov, je napovedal.

Navedel je tudi, da so policisti PU Novo mesto pri nezakonitem prestopu državne meje letos prijeli 44.600 tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za prestop, medtem ko so jih lani 9100. Med takšnimi tujci sicer letos z nekaj več kot 11.000 posamezniki prednjačijo državljani Afganistana, 8000 do 9000 jih je bilo Maročanov. Sledijo Pakistanci, državljani Bangladeša in Rusije, medtem ko so lani prednjačili tujci iz nekaterih osrednjeafriških držav, je dodal.

Od vnovične uvedbe mejnega nadzora 21. oktobra do 17. decembra so na mejnih prehodih na območju PU Novo mesto vstop zavrnili 116 ljudem. Najpogosteje na mejnem prehodu Obrežje, ker za vstop v državo in na schengensko območje niso imeli ustreznih dokumentov.

V navedenem obdobju je sicer mejo na omenjenem območju prešlo približno 1,8 milijona ljudi. Največ, približno 1,1 milijona evrov na Obrežju. Pri Slovenski vasi dobrih 400.000, v Metliki in Rigoncah pa približno 200.000.

Policisti PU Novo mesto so letos obravnavali tudi 288 posameznikov, ki so sodelovali pri tihotapljenju ljudi prek državne meje. Največ teh tihotapcev je bilo iz Ukrajine, Romunije, Moldavije, Srbije, BiH in Hrvaške. Iz Slovenije je bila le šesterica.

Sicer pa policija v zadnjem obdobju opaža, da so omenjeni tihotapci vse bolj predrzni. Ne upoštevajo namreč policijskih znakov, po avtocesti pa kljub policijskim opozorilom vozijo predrzno. Prehitevajo po odstavnem pasu oz. tako, da je morala policija pri njihovem zaustavljanju nekajkrat uporabiti tudi posebna sredstva.

Tomc je ob tem preostale udeležence v cestnem prometu še opozoril, da naj upoštevajo policijska opozorila in naj se s svojim ravnanjem ne izpostavljajo, če se slučajno znajdejo v podobnih primerih.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih