fbpx
Mestnik
Družinsko nasilje.
Družinsko nasilje.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Posredovali zaradi nasilja v družini v Novem mestu

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 15. 12. in 18. 12. posredovali v 239 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 739 klicev. Obravnavali so štiri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 27 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja dokumentov, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, nesreče pri delu, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Voznik pod vplivom alkohola zbil tri pešce

17. 12. nekaj po 15.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči v Sadinji vasi pri Dvoru, kjer naj bil voznik osebnega avtomobila zbil tri pešce in pobegnil. Policisti so nemudoma pričeli izvajati aktivnosti za izsleditev pobeglega voznika in ga na podlagi zbranih obvestil in drugih ugotovitev izsledili in prijeli. Ugotovili so, da gre za 66-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,92 miligramov alkohola. 66-letnik je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v 26-letno peško in 28-letnega pešca, ki je pred sabo potiskal voziček z otrokom. Vsi so se v nesreči lažje poškodovali, oskrbeli so jih v novomeški bolnišnici. Policisti so še ugotovili, da je 57-letnik pred tem povzročil še eno nesrečo s pobegom, ko je v kraju Mačkovec pri Dvoru izgubil oblast nad vozilom, trčil v hidrant in nadaljeval z vožnjo. Okoliščine kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu še preiskujejo, zoper povzročitelja bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

16. 12. nekaj po 17. uri se je zgodila prometna nesreča v Zdolah na območju Krškega. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 66-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilo, zapeljal s ceste in trčil v stopnišče stanovanjske hiše. Povzročitelj, ki se je v nesreči lažje poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,78 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

16. 12. okoli 22. ure je na območju Puščave voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. 35-letni voznik, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,86 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Sevnica so bili 17. 12. nekaj pred 6. uro obveščeni o prometni nesreči v naselju Log, kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v vrata stanovanjske hiše. Opravili so ogled in ugotovili, da je 34-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v stanovanjsko hišo. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,73 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V noči na 17. 12. je na območju Stražnjega vrha (PP Črnomelj) voznik osebnega avtomobila trčil v ograjo stanovanjske hiše in pobegnil. Policisti so 45-letnega pobeglega voznika izsledili. Ugotovili so, da je vozil neregistriran in nezavarovan avtomobil, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,21 miligramov alkohola. Zaradi številnih kršitev so mu izdali plačilni nalog.

Lažje poškodovan voznik

15. 11. ob 11. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo voznika tovornega vozila in voznika osebnega avtomobila v naselju Gombišče. Policisti PP Dolenjske Toplice so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 43-letni voznik tovornega vozila, ki je vozil iz smeri Žužemberka proti Malim Dolam. V naselju Gombišče je zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 50-letni voznik. Lažje poškodovanega voznika osebnega avtomobila so oskrbeli v zdravstvenem domu. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Poškodovana voznica

15. 12. nekaj pred 19. uro so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo žensko, ki naj bi se poškodovala v prometni nesreči. Policisti PP Šentjernej so zbrali obvestila in ugotovili, da se je nesreča zgodila okoli 15.30 na cesti med Dobruško vasjo in Škocjanom. 61-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi prekratke varnostne razdalje izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 29-letne voznice, ki je vozila pred njim. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Kršitelj pod vplivom prepovedanih drog

Policisti PP Trebnje so 15. 12. nekaj pred 22. uro med kontrolo prometa na izvozu z avtoceste zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Opel corsa hrvaških registrskih oznak. 28-letnemu vozniku so zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili preizkus, ki je bil pozitiven na prepovedano drogo konopljo. Kršitelju, ki je opravljanje strokovnega pregleda odklonil, so odvzeli prostost in ga pridržali. Z obdolžilnim predlogom so ga privedli v postopek pred pristojno sodišče.

KRIMINALITETA

Nasilje v družini

Policisti PP Novo mesto so 15. 12. zvečer posredovali zaradi nasilja v družini v Novem mestu. Ugotovili so, da je 53-letni nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola, ob prihodu domov kričal, razgrajal in razbijal inventar, v zadnjem obdobju pa naj bi izvajal fizično in psihično nasilje nad partnerko. Izrekli so mu prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil življenje, osebno varnost in svobodo žrtve. Okoliščine še preverjajo, po zaključeni preiskavi pa bodo zoper osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Zaradi nasilja v družini v okolici Črnomlja so 16. 12. popoldne posredovali tudi črnomaljski policisti. Ugotovili so, da je pijan 36-letni nasilnež izvajal fizično in psihično nasilje nad partnerko. Žrtev je žalil, z njo grdo ravnal in jo pretepal ob prisotnosti štirih otrok. Zaščitili so žrtve in nasilnežu prepovedali približevanje. O ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. 36-letnega osumljenca bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe in surovo ravnanje.

Vlomi in tatvine

V noči na 15. 12. je na delovišču na Šmihelski cesti v Novem mestu nekdo vlomil v zabojnik in odtujil več kosov orodja. Z vlomom in tatvino je povzročil za več kot 2.000 evrov škode.

Na parkirnem prostoru v Šentlovrencu je 15. 12. med 15. in 22.30 nekdo skozi vrata vlomil v avtomobil in iz predala vrat odtujil torbico z denarjem, dokumenti, bančnimi karticami in ključi. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 3.000 evrov.

V kraju Bukošek na območju Brežic je 16. 12. dopoldne nekdo iz odprtega prtljažnika osebnega avtomobila odtujil motorno žago in lastnika oškodoval za 1.100 evrov.

V Globčicah na območju Brežic je 16. 12. med 16. in 18. uro nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

16. 12. med 15.30 in 19.30 je v kraju Češnjevek na območju PP Trebnje neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata na terasi vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 3.200 evrov škode.

V Gornjem Suhorju pri Vinici je 16. 12. med 17.30 in 20.30, ko so bili stanovalci odsotni, nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za več kot 5.000 evrov.

V noči na 17. 12. je na Ragovski ulici v Novem mestu nekdo vlomil v klet in garažo stanovanjske hiše. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na območju Vrhovske vasi (PP Brežice) so v noči na 17. 12. neznanci vlomili v sedem počitniških hiš. Po prvih ugotovitvah iz šestih objektov niso ničesar odtujili, iz ene počitniške hiše pa so odtujil prehrambene izdelke.

17. 12. nekaj po 18. uri so neznanci vlomili v dve prodajalni v trgovskem centru v Novem mestu in odtujili več artiklov. Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo in izvajajo aktivnosti za izsleditev storilcev.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapca in tujce, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo

V noči na 16. 12. so policisti pri Žuničih ustavljali osebni avtomobil znamke BMW latvijskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Vinici, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Voznika, ki je poskušal peš pobegniti, so policisti ujeli in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da gre za 29-letnega državljana Kazahstana, ki je v vozilu prevažal štiri državljane Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Na mejni prehod Rigonce je 16. 12. popoldne na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila znamke Cupra nemških registrskih oznak. Kršitelj na mejnem prehodu ni ustavil, ampak je pospešil hitrost in nadaljeval z vožnjo proti Brežicam. Na Griču je kršitelj avtomobil ustavil. Ugotovljeno je bilo, da je 23-letni državljan Nemčije, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v vozilu prevažal šest državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanu Kazahstana in državljanu Nemčije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila. S kazenskima ovadbama zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Sirije še potekajo.

Voznik s ponarejenim vozniškim dovoljenjem

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila bolgarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in ugotovili, da ima 26-letni državljan Bolgarije ponarejeno vozniško dovoljenje Velike Britanije. Avtomobil so mu zasegli, moškemu odvzeli prostost in ga z obdolžilnim predlogom privedli v postopek pred pristojno sodišče.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 15. 12. in 18. 12. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Trnje, Mali Obrež, Župelevec, Čatež ob Savi, Rakovec, Kapele, Mihalovec, Brežice, Nova vas pri Mokricah) izsledili in prijeli 88 državljanov Afganistana, 74 državljanov Sirije, 74 državljanov Maroka, 12 državljanov Rusije, sedem državljanov Turčije, šest državljanov Pakistana, štiri državljane Indije, tri državljane Nepala, tri državljane Iraka, dva državljana Bangladeša, dva državljana Alžirije in državljana Tunizije. Na območju PP Metlika (Drašiči, Metlika, Božakovo, Krmačina) so izsledili in prijeli 91 državljanov Sirije in tri državljane Egipta in na območju PP Krško (Libna) sedem državljanov Afganistana.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih