fbpx
Mestnik
Kronika in policijska poročila

Policisti konjeniki- Kaj je njihova vloga in namen?

Občasno nas na ulici presenetijo policisti s konji, v katere še zlasti mlajši zrejo z občudovanjem in posebnim spoštovanjem. Nedolgo nazaj so prijahali tudi mimo našega uredništva in tema pogovora je nanesla na slednje. Ugotovili smo, da pravzaprav ne vemo, v čem je skrivnost sodelovanja policistov s konji in kaj želijo z njimi doseči. Je morda glavni psihološki učinek in strahospoštovanje konjev ali morda le želja policistov po lažjem in pristnejšem navezovanju stikov z občani? Odločitev je padla- temo moramo raziskati, če ne za nas, pa za vas, bralce, ker verjamemo, da si marsikdo želi poznati odgovore.

Izvedeli smo, da na območju Slovenije deluje le ena postaja konjeniške policije, in sicer v Ljubljani, ki deluje že od leta 1974. Policisti konjeniki so prisotni tudi na Policijski upravi Maribor, vendar so združeni z vodniki službenih psov. Slovenska policija svoje poslanstvo skupaj s konji opravlja že od leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota, ki je svoje naloge opravljala predvsem na območju Ljubljane in je veljala za izredno učinkovit člen v delu takratnih organov za notranje zadeve. Hiter razvoj tehnologije in avtomobilske industrije pa je naredil svoje. Milica je potrebovala večjo in hitrejšo mobilnost, zato so se leta 1958 konji pokazali kot zastareli in nepotrebni.

Sčasoma je sledila hitra urbanizacija, obmestna naselja so naraščala, poleg tega pa tudi dnevna migracija prebivalstva. V obmestju se je začelo pojavljati vedno več kriminala in drugih kaznivih dejanj, zaradi katerih je bil potreben ustrezen nadzor. Izkazalo se je, da ga bodo najbolje izvajale ravno konjeniške patrulje.

Tako so leta 1974 ustanovili Postajo konjeniške policije Ljubljana, ki je svoje delo začela opravljati s šestimi konji. Danes je na tej postaji zaposlenih 23 delavcev, ki imajo v uporabi 15 konj, od tega tri hanoverance, dva avtohtona lipicanca, šest konj slovenske in tri češke toplokrvne pasme ter ruskega budjonija. Izkazalo se je, da na uporabnost konja pasma nima vpliva, temveč njihov značaj in temperament. Konji pa morajo ustrezati še nekaterim drugim kriterijem, kot je na primer zunanjost. Konji morajo biti namreč dovolj visoki, sicer pa je pomembno, da so dovolj mirni in uporabni za delo v mirnejših predelih mest, v naseljih in parkih.

Zaradi največje poseljenosti in koncentracije prebivalstva je Ljubljana tista, kjer konjeniki opravijo največ dela. Po potrebi pa se odpravijo tudi na druga območja v Sloveniji. Naloge policistov konjenikov so praktično ne razlikujejo od nalog drugih policistov, ki svoje delo opravljajo peš ali z motornimi vozili, glavno delo pa je usmerjeno predvsem v varovanje državljanov. Najpogosteje so konjeniki prisotni na dogodkih, kjer se pričakuje množično kršenje javnega reda in miru, kot so na primer na protestih, shodih in različnih prireditvah. Delo je najzahtevnejše ravno na protestih, saj morajo policisti konje popolnoma obvladovati ter obenem izvajati korekten postopek in odnos do državljanov.

Večinoma pa je dejavnost policistov konjenikov preventivna, najpogosteje so prisotni na območjih, kjer je prisotnega več kriminala. Veliko vlogo pa odigrajo tudi takrat, ko ljudje s svojimi motornimi vozili ne upoštevajo pravil uporabe javnih površin, ter uporabljajo površine, ki so namenjene izključno pešcem. Veliko poti, kjer se je to dogajalo, so s prisotnostjo konjenikov zopet postale varne in prehodne. Konji policistom pomagajo tudi na območjih, kjer ni dovoljen motorni promet, kot na primer na območju naravnih parkov, gozdov, obrežjih rek in na drugih težje dostopnih krajih. Konjeniki pomembno vlogo odigrajo tudi na državni meji, kjer aktivno preprečujejo vstop ilegalnih prebežnikov ter vnos prepovedanih drog in orožja.

Pogoj za uspešno izvajanje nalog policistov konjenikov je zaupanje med njimi in konji. Ravno zato potekajo redna usposabljanja, ki so individualna in skupinska, kjer se odpravljajo morebitne napake policistov in razvad in »muh« konjev. Policisti praviloma vse naloge in postopke opravljajo kar s konja. Skrb za konje je delo policistov. Pred vsako ježo je policist odgovoren za čiščenje in pripravo konja, poleg tega pa tudi za čiščenje hlevov. Pohvalno, kajne?

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih