fbpx
Mestnik
Foto: PP Trebnje
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Zaseg prepovedanega orožja in eksplozivnih sredstev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 59 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 252 klicev. Obravnavali so osem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi petih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, grožnje, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, požara, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Zasegli prepovedano orožje in eksplozivna sredstva

Policisti PP Trebnje so na podlagi zbranih obvestil in ugotovitev pridobili odredbo sodišča in opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 63-letnega osumljenca iz okolice Škocjana. Med hišno preiskavo so našli in zasegli pištolo z nabojnikom, 105 nabojev, 12 vžigalnih vrvic z detonatorji in štiri zavoje eksplozivne snovi. Eksplozivno snov in detonatorje so prevzeli bombni tehniki Specialne enote. Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper 63-letnega osumljenca, ki za orožje nima ustreznih dovoljenj, podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva in uvedli hitri postopek zaradi kršitev Zakona o orožju.

Foto: PP TrebnjeFoto: PP Trebnje

Kazenske ovadbe zaradi davčnih zatajitev in ponareditev poslovnih listin

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva državljana Hrvaške zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po I in III. odstavku 249. čl. KZ-1 v zvezi z 38. in 42. čl. KZ-1 ter v zvezi z 4., 10. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je eden izmed osumljencev kot direktor slovenske družbe ter ob pomoči drugega hrvaškega državljana v letu 2017 pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina s sladkorjem) s hrvaško družbo tipa missing trade utajil davek (DDV) v znesku okoli 530.000 evrov. Prav tako je bil hrvaški državljan, ki je bil direktor slovenske družbe, ovaden zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1 v zvezi z 42. čl. KZ-1 ter v zvezi z 4. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine – račune hrvaški missing trade družb.

V drugem primeru so kriminalisti podali kazensko ovadbo na Okrožno tožilstvo Krško zoper slovenskega državljana zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po II. odst. 249. čl. KZ-1. Ugotovili so, da osumljenec kot direktor slovenske družbe pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina z zlatom) ni prijavil pridobljenega dohodka, ki je vplival na ugotovitev davka od drugih dohodkov ter davka od dohodkov iz kapitala in je pri tem utajil davek v znesku okoli 272.000 evrov. Osumljenca so ovadili tudi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine in račune in dobropise na nezakonit način uporabil kot resnične.

Vlomi in tatvine

V Cerovem Logu je 15. 1. med 18. in 18.30 nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev, skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar.

Na območju PP Dolenjske Toplice je v noči na 16. 1. neznanec skozi okno vlomil v prostore društva in odtujil več trofej divjadi. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 12.000 evrov škode.

V kraju Rodine na območju PP Črnomelj je med 14. 1. in 16. 1. nekdo vlomil v pomožni objekt in odtujil kotel za žganjekuho. Lastnika je oškodoval za 450 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Drašiči (PP Metlika), Velika Dolina (PP Brežice), Gregovce (PP Brežice) in Stavča vas (PP Dolenjske Toplice) izsledili in prijeli dvajset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z desetimi državljani Iraka. štirimi državljani Maroka, tremi državljani Egipta, dvema državljanoma Palestine in državljanom Sirije še niso zaključeni.

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so pri pregledu tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak odkrili tri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli. V tovornem vozilu slovenskih registrskih oznak so policisti odkrili devet državljanov Afganistana, ki so skriti med traktorskimi gumami poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo.

Policisti PMP Metlika so na podvozju tovornega vozila bosanskih registrskih oznak našli državljana Afganistana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

OSTALE ZADEVE

Požar

Nekaj po 18. uri so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o požaru poslovnega prostora v naselju K Roku v Novem mestu, kjer je ogenj zajel delavnico s stroji in opremo. Požar so gasilci omejili in pogasili, okoliščine oziroma vzrok za nastanek požara, v katerem je nastala večja premoženjska škoda, pa policisti še preiskujejo.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih