fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Policisti so morali uporabiti stinger

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 18. 5. in 20. 5. posredovali v 162 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 499 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Pridržali so dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola in zasegli vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 37-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Metliki kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahkih telesnih poškodb, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Hudo poškodovan kolesar

Šentjernejski policisti so bili 18. 5. nekaj pred 12. uro obveščeni o padcu kolesarja na območju Cerovega loga. Zbrali so obvestila, opravili ogled in ugotovili, da je 63-letni kolesar izgubil oblast nad kolesom, zapeljal na levo stran vozišča in padel preko krmila. Hudo poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti okoliščine in vzrok za nesreče še ugotavljajo.

Nevarnemu vozniku s sredstvom za prisilno ustavljanje preprečili nadaljnjo vožnjo

V noči na 19. 5. so policisti na območju Semiča zaradi nezanesljive vožnje ustavljali voznika osebnega avtomobila znamke Hyundai. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, vozil po sredini vozišča in vijugal. Na območju Semiča je zapeljal na gozdno pot in nadaljeval z vožnjo proti Gradacu in Podzemlju. Policisti so v Geršičih uporabili prisilno sredstvo za ustavljanje motornih vozil (stinger), ki ga je kršitelj prevozil. 51-letnega kršitelja so prijeli in obvladali. Ugotovili so, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,0 miligramov alkohola (2,08 g/kg). Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in mu zasegli avtomobil. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršitelja pridržali

V noči na 19. 5. so policisti na območju Jugorja ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 62-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,71 miligramov alkohola (1,5 g/kg), so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O kršitvi bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prekoračitev hitrosti

19. 5. nekaj po 12. uri so policisti na Obrežju kontrolirali voznici osebnega avtomobila Audi A7 nemških registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozila s hitrostjo 191 km/h in prekoračila dovoljeno hitrost za 61 km/h. 48-letni voznici iz Hrvaške so zaradi kršitve izrekli globo.

Na mejni prehod z 2,4 promili alkohola

Na mejni prehod Obrežje je 19. 5. nekaj po 22. uri na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške. Policisti so 63-letnemu vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,17 miligramov alkohola (2,4 g/kg). Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in privedli v postopek pred pristojno sodišče.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

18. 5. je med 20. in 21. uro na parkirnem prostoru na Topliški cesti nekdo poskušal vlomiti v osebni avtomobil. V notranjost mu ni uspelo priti, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

Na parkirnem prostoru v naselju Kamnje na območju Šentruperta je 18. 5. zvečer neznanec iz odklenjenega avtomobila odtujil denarnico.

V noči na 19. 5. je na parkirnem prostoru v Srednjem Grčevju nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz predala vrat odtujil denarnico z dokumenti, bančno kartico in denarjem. Lastnik ocenjuje, da je z vlomom in tatvino oškodovan za 2.000 evrov.

Na območju Trebelnega je v noči na 19. 5. neznanec vlomil v osebni avtomobil in odtujil denarnico z gotovino in bančno kartico s PIN kodo. Storilec je po vlomu opravil dvig denarja na bankomatu in lastnico oškodoval za 1.800 evrov.

V Šmihelu v Novem mestu je med 17. 5. in 18. 5. nekdo poskušal vlomiti v stanovanjsko hišo. V notranjost mu ni uspelo priti, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

Med 17. 5. in 19. 5. je neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in v Šmihelu vlomil v lesen pomožen objekt. Odtujil je motokultivator in lastnika oškodoval za okoli 600 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapca in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

18. 5. nekaj pred 7. uro so policisti v Prušnji vasi na območju PP Krško ustavili voznika osebnega avtomobila Kia sorento madžarskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 27-letni voznik iz Pakistana in 29-letni sopotnik prav tako iz Pakistana, v vozilu prevažata deset državljanov Kitajske, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljana Pakistana sta imela ponarejeni vozniški dovoljenji in ponarejeni dovoljenji za bivanje. Odvzeli so jima prostost, ju pridržali in jima zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Kitajske še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 18. 5. in 20. 5. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Rakovec, Slovenska vas, Veliki Obrež, Jesenice, Velika Dolina) izsledili in prijeli 89 državljanov Sirije, 37 državljanov Bangladeša, 33 državljanov Afganistana, 18 državljanov Indije, 15 državljanov Pakistana, 15 državljanov Egipta, 14 državljanov Nepala, 12 državljanov Šrilanke, osem državljanov Somalije, pet državljanov Tunizije, tri državljane Maroka, državljana Libanona, državljana Palestine in državljana Irana. Na območju PP Črnomelj (Preloka, Žuniči) so prijeli pet državljanov Sirije, tri državljane Alžirije in državljana Maroka.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

VIR: PU NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih