fbpx
Mestnik
VIR: SB Novo mesto.
Aktualno Novice

Splošna bolnišnica Novo mesto: “Zgodba o uspehu”

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala Splošno bolnišnico Novo mesto, ki letos obeležuje 130-letnico delovanja. Bolnišnico je označila kot zgodbo o uspehu, saj da je finančno najuspešnejša bolnišnica v državi. Podprla je tudi namero, da se zdravnikom v javnem zdravstvu prepove delo pri koncesionarjih in t. i. čistih zasebnikih.

V izjavi za javnost ob robu obiska je Pirc Musar izrazila zadovoljstvo, da je novomeška bolnišnica finančno najbolj uspešna slovenska bolnišnica. Recept, da bolnišnica posluje pozitivno, sama vidi v tem, da se jasno razmeji poslovno vodenje bolnišnice od njenega strokovnega vodenja, kar je primer tudi v novomeški bolnišnici. “Bolnišnice, kjer sta na obeh položajih zdravnika, namreč ne poslujejo dobro,” je opozorila.

Novomeška bolnišnica pokriva regijo z 200.000 prebivalci, ima 1300 zaposlenih in 400 postelj, v zadnjih letih pa je izvedla številne naložbe. Pirc Musar so ob ogledu najbolj navdušili novi oz. prenovljeni oddelki intenzivne nege, kardiologije in urgence. “Lahko rečem samo, če se mi kaj zgodi, da bi si želela, da me pripeljejo sem,” je dejala.

Posebej ljubo ji je, da bolnišnica enega od objektov prenavlja v negovalno bolnišnico, “kar bo prva negovalna bolnišnica v Sloveniji, ki je več kot potrebna”. “Novomeška bolnišnica je tako nekakšen pionir ne nekaterih področjih,” je ocenila.

Bolnišnica
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto

Predsednico republike je ob obisku sprejela direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. Predstavila ji je njihovo delo ter nekatere “aktualne izzive zdravstvenega sistema”.

V izjavi za medije je direktorica izrazila veselje, da jih je obiskala predsednica republike, posebej ker ta “s skrbnostjo in zavzetostjo zagovarja javno zdravstvo, ki je zagotovo eno od najpomembnejših temeljev socialne države”. “S svojim obiskom nam je dala še dodaten zagon, da bomo še boljši,” je dejala.

Pirc Musar pa je podprla napovedi o pripravi zakonskih sprememb, po katerih bi lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih dodatno delali le še v drugih javnih zdravstvenih zavodih, ne pa tudi pri koncesionarjih in čistih zasebnikih. “Že večkrat sem povedala, da je treba narediti natančne analize in da to, da ima danes vsak drugi zdravnik odprt popoldanski s. p., preprosto ne vodi več nikamor. Zavedati se moramo, da je predvsem terciarni sektor zdravstva tisti, ki ga zasebniki ne bodo odpirali, ker je preprosto predrag, ampak ravno ta sektor zdravstva je tisti, ki najbolj deluje v javnem interesu. Zato bo treba na tem področju narediti red,” je dejala.

Predsednica republike bo tudi častna pokroviteljica sredine slavnostne akademije, s katero bo bolnišnica v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine obeležila 130-letnico delovanja.

STA.

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih