fbpx
Mestnik
Aktualno Dom Narava & zdravje

POLŽI – nadloga na vrtu – preženimo jih na naraven način

Vrtičkanje je prijetno, dokler se ne pojavijo polži in pojedo vso solato, fižol in jagode. Ves trud in čas vložena v vrtnarjenje postaneta zaman. Kako torej nad njih z naravnimi načini?

V vrtu ponavadi najdemo 3 vrste polžev: velikega vrtnega polža, slinarja in lazarja. Polži se radi zadržujejo pod kakšnimi deskami in zastirkami, travnih kupih in kompostnikih, kjer je dovolj vlažno za njihovo razmnoževanje. Najbolj dejavni so, ko je veliko vlage, torej ko dežuje ali pa ponoči. V 24 urah lahko pojedo do 50% svoje teže. Radi imajo rastline, ki so pognojene z dušikom, torej solato, koren, kapusnice, špinačo, grah, krompir, peso in fižol. Zato je dobro, da se jih lotimo na več različnih načinov hkrati.

Ali ste vedeli, da na svetu obstaja med 60.000 do 80.000 vrst polžev?

Rastline

Ne dišijo jim čisto vse rastline, ne marajo vrtne črnike, kalifornijskega maka, kapucinke, ognjiča, grenika, čebule, česna, timijana, žajblja, rožmarina ter pelina. Ne diši jim tudi praprot, bezeg, vratič, rman in preslica, ki jih lahko posujemo med gredicami. Rastline, ki jim ne dišijo lahko tudi namočimo v vodo in potem s tem zalivamo vrt.

Naravni živalski sovražniki

Naravni sovražniki polžev so nekatere ptice, žabe, krastače, ježi, slepci, hrošči brzci in krti. Nekateri svetujejo, da si kupite raco ali gos, vendar vemo, da to ni ravno nekaj, kar si lahko vsak privošči zaradi časa in skrbi za žival. Vsekakor pa je dobro prinesti kakšno žabico v vrt in pustiti prehode za ježa, ki bi se lahko zatekel k vam na vrt.

Vabe

Odstranjevanje z nabiranjem polžev pomaga, a ker ne moremo vrta ves čas stražiti, je najboljše, da jim pripravimo vabe stran od vrtnin, kjer jih potem zjutraj poberemo. Nastavimo jim narezano jabolko, svež krompir ali pa pivo.

Prepreke

Nastavimo jim za dlan široko prepreko iz jajčnih lupin, kavne usedline, žagovine, lesnega pepela, apnene in kamene moke, ostrega peska, borovih iglic, kremenčevega peska, pomaga celo soda bikarbona. Vse to pomaga dokler ni preveč vlage in dežja. V takem primeru je bolje okoli gredic postaviti bakren trak, le ta je elektrostatičen v stiku s sluzjo polžev in jih na takšen način odganja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih