fbpx
Mestnik
Zmagovalna dijaška ekipa Hayou Air (Julija Petan in Jaka Petković, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto) odgovarja na vprašanja članom komisije nacionalnega tekmovanja (vir: Youtube kanal Marjana Simcic).
Aktualno Gospodarstvo Novice Vrtci, šole, študij

POPRI 2020: Dolenjske šole najuspešnejše na tekmovanju podjetniških idej mladih

Tekmovalna sezona podjetniških idej mladih se je za dolenjske šole zaključila odlično. Se sprašujete zakaj?

Ker so naši mladi na nacionalnem tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI osvojili:

  1. mesto v kategoriji dijaki: Halyou Air, ki sta jo razvila Julija Petan in Jaka Petković iz Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto, mentorja Mitja Turk in Janez Gorenc,
  2. mesto v kategoriji dijaki: Coffee Planters, ki sta jo razvili Nives Kočman in Albina Martinčič iz Gimnazije Novo mesto, mentorja Janez Gorenc in Simon Jeraj,
  3. mesto v kategoriji mladi do 29 let: Smart Label, ki jo je razvila Nikolina Kožar iz Fakultete za ekonomijo in informatiko, mentorica doc. dr. Malči Grivec,
  4. mesto v kategoriji mladi do 29 let: Busy Park, ki sta jo razvila Eleonora Vidic in Gregor Šterk iz Ekonomske šole Novo mesto, Višja strokovna šola, mentorica Sonja Kukman.

Najuspešnejši prejeli denarno nagrado

Prvouvrščeni v kategoriji so prejeli 2.000 EUR za razvoj podjetniške ideje, drugouvrščeni 1.300 EUR in tretjeuvrščeni 700 EUR. Agencija SPIRIT, Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so tiste institucije, ki s finančnimi spodbudami podpirajo razvoj podjetnosti v Sloveniji.

Za uspeh je potrebno vložiti veliko truda

Začnimo od začetka, da boste razumeli za kako velik uspeh gre, koliko truda, energije in časa so vložili mladi, da so dosegli tako zavidljive rezultate.

Začetek dela je pravzaprav težko določiti, saj so uspehi na nacionalni in mednarodni ravni posledica večletnega konstantnega dela s šolskimi podjetniškimi mentorji, ki predstavljajo pomembno vez med mladimi in Razvojnim centrom Novo mesto.

Z mladimi začnemo aktivno delat v začetku šolskega leta, ko jim predstavimo problem oz. zastavimo podjetniški izziv. Štiri dni intenzivno iščejo rešitve za obstoječ problem, raziskujejo trg, iščejo poti do potencialnih kupcev, opredelijo stroške in prihodke ter izdelujejo prototip.

Novembra je na vrsti start-up vikenda. Vikend, kjer mladi razvijajo ideje na podlagi zaznanega problema iz okolice.

Priprava na regijsko tekmovanje

Od novembra do februarja je čas za pripravo na regijsko tekmovanje podjetniških idej mladih POPRI, ki služi kot predizbor za nacionalno tekmovanje. Največje državno tekmovanje podjetniških idej mladih je bilo letos izvedeno preko spleta. Potekalo je od 12. do 14. maja 2020 v organizaciji Primorskega tehnološkega parka iz Nove Gorice.

Gre torej za večmesečno delo mladih, ki tudi v času spremenjenih razmer niso zanemarjali podjetniškega razmišljanja, temveč so razvijali svoje ideje, pridno upoštevali usmeritve mentorjev, izboljševali poslovne modele in 5-minutne predstavitve. Anja Jakše, Simon Jeraj in Aleksej Metelko iz Razvojnega centra Novo mesto smo z veseljem mentorirali prav vseh devet ekip, ki se je uvrstilo na nacionalno tekmovanje.

Na nacionalnem tekmovanju več ekip iz dolenjske regije

Čestitke tudi vsem ostalim ekipam, ki so se uvrstila na nacionalno tekmovanje, kar je dosežek že samo po sebi. To so ekipe: Boo Bottle (Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola), Elektronsko polarizirana okna (Gimnazija Novo mesto), Vrtovi znanja (OŠ Center), Jump’n’Play (OŠ Žužemberk), Greenzzy (OŠ Grm).

Zgodbe z zaključkom tekmovanja seveda ni konec. Vse skupaj nas čaka trdo delo, da podjetniške ideje čimprej osvojijo trg. »Kjer je volja, tam je pot« pravijo. Za naše mlade ta pregovor zagotovo drži.

Anja Jakše, Razvojni center Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih