fbpx
Mestnik
Foto: Foto Asja, Robert Kokol
Aktualno

Portoval: Sprehod bo še bolj prijeten

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Drska so na Občini uradno odprli prenovljeno pešpot v mestnem gozdu Portoval. Dvokilometrska utrjena peščena krožna pot, ki se začne pri čolnarni v Irči vasi in se konča oziroma navezuje na peščeno pot ob nogometnih igriščih športnega parka Portoval, velja za priljubljeno rekreacijsko površino Novomeščanov. Urejena je z urbano opremo, med katero izstopajo štiri kamnite skulpture, ponosno sporočajo iz MONM.

Za ureditev poti so na Občini namenili približno 200.000 evrov, opremljena je s koši za smeti, klopmi in urejenimi počivališči, ob poti iz smeri Irče vasi pa so postavljene tudi štiri kamnite skulpture, ki so jih v sklopu kiparsko-literarnega projekta Povodni mož na Krki izdelali in na odprtju predstavili ljubiteljski kiparji iz Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte. V sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdnega gospodarstva Novo mesto bo ob poti zasajenih tudi 110 drevesnih sadik, prva drevesa pa so na občinskih zemljiščih posadili konec oktobra.

Sprehajalna pot skozi mestni gozd Portoval povezuje mestno jedro, Kandijo in športni park Portoval z največjim stanovanjskim naseljem v mestu, Drsko, ko bo zgrajena brv v Irči vasi, pa tudi z Bršljinom in s Češčo vasjo ter tamkajšnjim Olimpijskim centrom Novo mesto. S tem nadaljujejo prizadevanja v smeri trajnostne mobilnosti, s katerimi bo Novo mesto v nekaj letih v vseh smereh na voljo pešcem in kolesarjem.

Foto: Foto Asja, Robert Kokol

Prenovljeno pot in skulpture so s prerezom traku uradno namenu predali župan Gregor Macedoni, predsednica sveta Krajevne skupnosti Drska Mira Retelj in predsednik Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte Stane Jakopin. Z glasbenim nastopom sta dogodek popestrila učenca Osnovne šole Drska Miha Vehar in Gašper Gorenc.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih