fbpx
Mestnik
Martin Turk stotič na odvzemu.
Aktualno Narava & zdravje

(P)ostani del moštva krvodajalcev

Slovenski dan krvodajalstva 4. junij in svetovni dan krvodajalstva 14. junij sta za našo organizacijo in organiziranost krvodajalstva enako pomembna praznika, saj javnosti predstavimo, da dobra preskrba s krvjo v državi odvisna od odziva prostovoljnih krvodajalcev in ni samoumevna.

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva – letošnji slogan je (P)ostani del moštva. Biti del krvodajalskega moštva pomeni biti del ogromne družine, ki ima več deset tisoč članov in ki na prvo mesto postavlja skrb za sočloveka in zdravje. Veseli in ponosni smo, da bo glavni promotor krvodajalstva v tem letu Slavko Vinčić, najboljši slovenski nogometni sodnik. Podpora športnikov je izredno pomembna, saj vsi, vključeni v šport, predstavljajo pozitivne vrednote, kot so sodelovanje in odgovornost ter seveda zdrav življenjski slog. Prav zdravje je prvi pogoj za darovanje krvi in ustrezno zdravljenje bolnikov. Prostovoljno darovanje krvi in naša sposobnost zadostne preskrbe s krvjo, sedaj že 71 let, odražata podobo naše družbe.

V Sloveniji vsak dan potrebujemo 350 do 400 krvodajalcev, imamo okrog 60 tisoč rednih krvodajalcev, 60 % jih kri daruje vsaj enkrat letno, skoraj četrtina teh pa trikrat in celo štirikrat letno in ob tej priložnosti se jim želimo najlepše zahvaliti.

V starosti od 20 do 65 let je regijsko povprečje 9,1 % krvodajalcev med prebivalci 12 regij. V letu 2023 je bilo zabeležen najvišji odstotek krvodajalcev v omenjeni starostni skupini v Dolenjski regiji z 11,3%.

Območno združenje RK Novo mesto je v letu 2023 zabeležili 5063 odvzemov krvodajalcev, od tega je prvič darovalo kri 387 mladih.  Organiziramo tri terenske krvodajalske akcije, da se približamo krvodajalcem bližje njihovemu domu, mladim predstavimo krvodajalstvo na predavanjih in jih povabimo na krvodajalsko akcijo. Obeležujemo jubilejna darovanja krvi in podeljujemo priznanja krvodajalcem. V tem tednu bo župan MO Novo mesto sprejel dvajset darovalcev krvi, konec tedna pa smo krvodajalce povabila na tradicionalni izlet, tokrat v Belo krajino.

Iskrene čestitke od dnevu krvodajalstva vsem, ki redno darujejo kri. Postati ali ostati del moštva sploh ni vprašanje – biti krvodajalec je edini odgovor.

Sekretarka  Barbara Ozimek

Foto: Jubilant Martin Turk

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih