fbpx
Mestnik
Foto: iStock.
Aktualno Politika

Potepuški psi: Občina poziva pristojne na državni ravni

Mestna občina Novo mesto je pristojne na državni ravni danes vnovič pozvala k ukrepanju zaradi problema potepuških psov, ki so se v okolici več novomeških naselij združili v neukrotljiv trop. Ker izmuzljivih psov, ki so nevarni ljudem, napadajo pa tudi divjad, sami ne zmorejo poloviti, pomoč pričakujejo tudi od kmetijskega ministrstva.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost novomeške občine, gre za trop, ki se stalno premika, ob posredovanju pristojnih pa se psi umaknejo ali razbežijo.

Mestna občina Novo mesto sicer skuša s sodelovanjem lokalnega zavetišča, lovcev, medobčinskega redarstva in policije ta problem že dlje rešiti, a so se vse poskusi izlova teh psov izjalovili. V akcijo odlova so se prostovoljno vključili tudi občani iz Češče vasi, Podbreznika in Prečne, so dodali.

Potepuški psi v okolici navedenih naselij dnevno ogrožajo varnost občanov, tudi otrok in kolesarjev, plenijo divjad in so čedalje bolj napadalni. Da gre za nevaren trop, potrjujejo prijave občanov in ugotovitve pristojnih ustanov, so opozorili.

Občina je skladno z zakonom o zaščiti živali večkrat pozvala upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin k izdaji odločbe za odstranitev nevarnih psov, a ta “kljub očitni nevarnosti, ki jo psi predstavljajo za občane, do zdaj še ni izdala dovoljenja za nadaljnje ukrepe pri odstranitvi tega pasjega tropa”.

Glede na prežečo nevarnost za varnost in zdravje občanov zato občina vnovič poziva Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin k čimprejšnjemu ukrepanju skladno z njenimi pristojnostmi.

PREBERITE ŠE:

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih