fbpx
Mestnik
FOTO: Unplash.
Aktualno Gospodarstvo

»Poti prihodnosti Ljubljana-Novo mesto–Karlovec–Zagreb«

Župani občin, skozi katere vodi dolenjska železnica, torej od Škofljice do Metlike oz. državne meje, so skupaj z Razvojnim centrom Novo mesto in Slovenskimi železnicami d.o.o. od Vlade Republike Slovenije prejeli odobritev sodelovanja pri ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje »Poti prihodnosti Ljubljana-Novo mesto–Karlovec–Zagreb«.

Poleg partnerjev na slovenski strani bosta v združenju sodelovali tudi Karlovška županija in HŽ infrastruktura d.o.o.. Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje s sedežem v Novem mestu bo zasledovalo cilj pospeševanja čezmejnega sodelovanja in uresničevanja kohezijske politike ter izvajalo skupne aktivnosti. Z odobritvijo vlade so izpolnjeni formalni pogoji za ustanovitev združenja. Ustanovni akti bodo tako podpisani v kratkem.

Združenje bo ustanovljeno kot javni zavod s statusom pravne osebe. Cilj je spodbuditi revitalizacijo, modernizacijo ter razvoj čezmejne in regionalne javne železniške infrastrukture z namenom pospeševanja mobilnosti prebivalcev in razvoja gospodarstva ter tako čezmejno povezati območje in zagotovili napredek, trajnostni razvoj in teritorialno kohezijo, sporočajo iz Razvojnega centra Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih