fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Potrošniki imajo malo predstave, koliko odpadkov že nastane v proizvodnem procesu

V središču letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki poteka od 21. do 29. novembra, so nevidni odpadki, ki se jih kot potrošniki ob nakupu novih izdelkov niti ne zavedamo.

Ste vedeli, da za izdelavo pametnega telefona, težkega manj kot 200 gramov, v majhni embalaži, nastane 86 kilogramov odpadkov, pri vsakem na novo proizvedenem osebnem računalniku pa kar 1200 kilogramov? Tudi pri vsakem na novo proizvedenem paru bombažnih hlač nastane 25 kilogramov odpadkov in med proizvodnjo novega svedra kar 51 kilogramov. Nevidni odpadki so odpadki, ki nastanejo med proizvodnim procesom izdelkov. Teh odpadkov ob nakupu novega izdelka potrošniki ne prinesemo s seboj domov in se količin odpadkov sploh ne zavedamo. Velikega dela teh odpadkov ni mogoče reciklirati in zato končajo v sežigalnicah in na odlagališčih.

Je odpadkov v Novem mestu manj?

Simon Štukelj iz Komunale Novo mesto nam je povedal, da če bi podatke o količini komunalnih odpadkov sestavili v tabeli, ki bi prikazovala nekoliko daljše obdobje in to povezali z t.i. trendno črto, bi lahko ugotovili, da je količina odpadkov več ali manj enaka. “Med leti se sicer pojavijo minimalna nihanja, na katera pa lahko že vplivajo dejavniki, ki v bistvu sploh niso neposredno povezani z vzroki, na katere bi vplivali povzročitelji. En tak dejavnik je seveda vremenska slika. V letu, ko je več padavin, je posledica tudi večja količina odpadkov. Na eni strani že zaradi intenzivnejše vegetacije, ki povzroči večjo količino biorazgradljivih odpadkov in pa seveda večja vsebnost vode v ostalih frakcijah, zaradi izpostavljenosti dežju,” pove.

Zanimivo je, da se količina odpadkov iz določenega območja včasih ne spremeniti niti za tono.

Kot pravi je še vedno velik problem neločevanje odpadkov, posebaj v mešani embalaži, kjer je še vedno prisotno veliko ostankov živil, celo v zaprti in povsem nedotaknjeni vsebini. “Letošnja tema oziroma poudarek evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je prav zanimiva. Verjetno ima resnično malo potrošnikov kakršno koli predstavo, realno ali nerealno, koliko odpadkov nastaja že v proizvodnem procesu, predno sploh kupijo ali uporabijo neki proizvod. Prav je, da tudi to nekoliko bolj ozavestimo,” pove.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih