fbpx
Mestnik
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Pravljično praznovanje novomeške knjižnice

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto bo rojstni dan 1. marca praznovala v družbi pravljičarjev, stand-up komika Roka Bohinca in glasbene zasedbe Dan D Tiho, odprla bo vrata domoznanskega oddelka, v vse enote knjižnice pa se bo mogoče ves dan vpisati brezplačno.

Rojstni dan novomeške knjižnice bo tokrat obarvan pravljično in obljubljajo, da ga še dolgo ne boste pozabili. Ob 18. uri jih bodo namreč obiskali najboljši pravljičarji iz slovenskih knjižnic, ki se bodo predstavili vsak s svojo zgodbo. Pripovedovali bodo Tone Obadič (Mestna knjižnica Ljubljana), Tina Podgornik (Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica), Marko Bezenšek (Splošna knjižnica Slovenske Konjice), Liljana Klemenčič (Knjižnica Ivana Potrča Ptuj) in Brigita Lavrič (Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto). Med njimi bo hudomušno krmaril stand-up komik Rok Bohinc, ki bo dogodek povezoval in ga začinil s svojimi hudomušnimi domislicami. Za glasbene užitke pa bo poskrbela novomeška glasbena zasedba Dan D, ki bo tokrat nastopila v akustični zasedbi, poznani kot Dan D Tiho.

Uro pred tem, ob 17. uri, pa svoja vrata odpira domoznanski oddelek s posebnimi zbirkami Boga Komelja, ki hrani najstarejše in najdragocenejše gradivo knjižnice. Priložnost boste imeli ogledati si najstarejšo knjigo v knjižnici, inkunabule iz druge polovice 15. stoletja, Dalmatinovo Biblijo, rokopise Mirana Jarca, portrete Božidarja Jakca in ostale zaklade, pomembne za slovensko umetnost, narodno identiteto in slovenski jezik, sprehodili pa se boste lahko tudi po spominski sobi prvega ravnatelja knjižnice Boga Komelja in igralca Janeza Cesarja.

Hkrati se bo ob tej priložnosti možno ves dan v vse enote Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto vpisati brezplačno. Ugodnost velja za tiste, ki se v knjižnico vpisujejo prvič, in sicer tako za tiste, ki bodo obiskali najbližjo enoto novomeške knjižnice, kot tudi za tiste, ki bi se želeli vpisati od doma preko spleta.

1. marec je dan, ko praznuje novomeška Knjižnica Mirana Jarca. 1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.

TEKST: Knjižnica Mirana Jarca.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih