fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Prebivalci Krške vasi spregovorili o sobivanju z Romi

Pretekli teden je Dolenjsko zaznamoval umor. V strelskem obračunu je umrla ena oseba, tri so bile ranjene. Oba osumljenca sta trenutno v priporu. Primer iz Brezja pri Mirni Peči pa samo še poglablja romsko problematiko. Vsi, ki bivajo z Romi vedo, da je sobivanje izziv in marsikdo živi v strahu. Za portal 24ur.com so spregovorili prebivalci Krške vasi, ki živijo z grožnjami in z izsiljevanjem s strani Romov.

Prebivalci, ki so ostali anonimni navajajo, da je življenje z Romi praktično neznosno.

Od groženj, da jim bodo »razbili gobec«, do kamenjanja. Prebivalka Krške vasi pove, da so jo s kamenjem napadli dve Romkinji, po tem ko ju je prosila naj prenehata z glasnim govorjenjem, ki je motil spanec njene vnukinje. Prošnja za mir in tišino je privedla do groznega prepira in metanja kamenja vsepovprek. Po njenih navedbah so policijo klicali trikrat. Policija naj bi pobrala izjave vpletenih, Romi pa niti niso podali pravih podatkov. Ena od Romkin, ki naj bi metala kamenje, sodeč po policijskem zapisniku, sploh ni bila na kraju dogodka.

Prebivalci ugotavljajo, da se Policija Romov boji, saj po njihovih navedbah, ne storijo nič. »Brisače nam mečejo v vodo in po njih hodijo, otroci si dol vlečejo hlače in kažejo riti, naši majhni otroci pa to gledajo,« navaja omenjen portal.

Portal deli tudi primer občanke Ane, ki navaja, kako so Romi večkrat kradli stvari ob jezu, kjer se je kopala. »Najprej so me zmerjali, potem pa jih je bilo čedalje več in so se spravili name. Najprej me je na tla potisnila 10-let stara deklica, nato pa me je začela pretepati še starejša ženska. Ko sem končno vstala, da bi se lahko branila, pa me je začel tepsti še polnoletni moški,« navaja za portal.

Policija po njenih navedbah ni rešila nič, »saj so ti naši privilegirani prebivalci privilegirani.«

V članku je izpostavljen tudi primer poškodovanega 70-letnika, ki so ga Romi napadli v nočnih urah. »Našpricali so ga s solzivcem in pretepli,« navajajo.

Slika je simbolična.

Kako problematiko rešujejo pristojni organi?

S Policije odgovarjajo, da niso »edini in glavni faktor reševanja romske problematike, ker Policija po navadi pride, ko je že prepozno.

Na tožilstvu odgovarjajo, da ne vodijo evidence podanih ovadb zoper osebo glede na narodnost, raso, barvo, veroizpoved, etnično pripadnost… saj bi takšno vodenje pomenilo diskriminacijo oz kršitev enakopravnosti.

Direktorica Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina Irena Kralj si želi še intenzivnejšega dela z Romi. Portal navaja, da »med Romi zaznavajo pomanjkanje motivacije za spremembo načina življenja, zato je tudi vključitev v programe kljub prizadevanju strokovnih delavcev manj, kot bi si želeli.« CSD dodaja so strokovni delavci preobremenjeni in ne morejo zadostiti potrebam na terenu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih